Maatwerk recycle-tarief

We leveren maatwerk voor inwoners met een laag inkomen en inwoners met medisch afval.

Kwijtschelding voor mensen met een laag inkomen

Inwoners met een laag inkomen komen in bepaalde gevallen in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Dat wordt beoordeeld door Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnlandexterne-link-icoon (BSGR). 

Ook bewoners met kwijtschelding vragen we om hun afval goed te scheiden. Met het recycle-tarief geldt kwijtschelding daarom voor het vaste deel. 

Voor het variabele deel geldt kwijtschelding tot een maximaal aantal vuilniszakken restafval of aantal restafvalbakken. Voor elke vuilniszak restafval boven dat maximum betalen bewoners met kwijtschelding het reguliere variabele recycle-tarief. 

Het maximum aantal restafvalzakken en restafvalbakken waarvoor kwijtschelding geldt, is gebaseerd op het gemiddelde variabele deel: = € 66 + 5 zakken (= €10). Voor de afvalstoffenheffing in het aanslagbiljet  in 2024 is de maximale kwijtschelding daarom: € 76.

Compensatie inwoners met medisch afval

Inwoners die medisch afval hebben, gooien extra restafval weg. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om incontinentie-, stoma- of dialysemateriaal.  

Als u medisch afval heeft, komt u in aanmerking voor compensatie van een deel van uw afvalstoffenheffing.  

Vraag deze compensatie aan op Compensatie bij onvermijdbaar medisch afval.

Geen maatwerk voor babyluiers

We hebben een verkenning gedaan naar het apart inzamelen van babyluiers. Daaruit komt naar voren dat er nog geen goede oplossing voor bestaat.  Recycling van babyluiers is nog niet mogelijk voor de regio Velsen.

Er is daarom geen speciale regeling voor inwoners met baby's en peuters. Een tip is om wasbare luiers te  gebruiken. Lees meer over wasbare luiers op milieucentraal.nlexterne-link-icoon.