Afval

Elke gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. In Velsen verzorgt HVC die taak.

Wij willen zo min mogelijk bij het restafval weg gooien. Afval willen we zo goed mogelijk scheiden, waardoor waardevolle materialen behouden blijven. De belangrijkste stap zetten we gewoon thuis, door het op de juiste manier weg te gooien. 

Recycle-tarief

Vanaf 1 januari 2023 geldt in Velsen het recycle-tarief

Afval scheiden

Heeft u vragen over welk afval in welke bak moet of hoe u het beste afval kunt scheiden? Kijk op de website van HVCgroep.nl of download de afval-app van HVC.

Klantenservice

HVC Contact

HVC verzorgt voor Velsen de inzameling van huishoudelijke afval, straatreiniging en 's winters de gladheidbestrijding. Voor vragen en opmerkingen over die dienstverlening kunt u contact opnemen met de klantenservice van HVC.

Melding grofvuil

Grofvuil kunt u het best zelf wegbrengen naar het afvalbrengstation van HVC
Grofvuil laten ophalen vraagt u aan via Grofafval afspraak HVC of via de klantenservice van HVC.

Wilt u een melding maken over afval dat naast een container is neergezet of afval dat ergens anders is gedumpt? Meld dit bij de klantenservice van HVC of via Velsen.slimmelden.nl. Kies voor de categorie ‘Vervuiling en dumping’.

Afvalkalender

De HVC heeft een afvalkalender waarop u precies kunt zien wanneer bij u welke bak geleegd wordt. U hoeft alleen uw postcode en huisnummer in te vullen. Of download de HVC afval-app via IOS of Android.

Hoe en wanneer wordt uw afval ingezameld?

Algemene informatie inzameling
 • Bij laagbouwwoningen wordt restafval meestal ingezameld met ondergrondse containers en rolcontainers in de tuin voor grondstoffen zoals GFT (groene deksel),  Papier ( blauwe deksel) en Plastic/Blik/Drankkartons (oranje deksel).
  Bij laagbouwwoningen in Santpoort, Driehuis en het buitengebied wordt alles met rolcontainers ingezameld
  Er zijn een aantal laagbouwwijken in Velsen waar voor alle afvalstromen ondergrondse containers staan.
  Bij hoogbouw/appartementen staan er voor restafval ondergrondse containers en wordt GFE (Groente Fruit en Etensresten) nog niet overal ingezameld. Daar mogen bewoners GFE nog  bij het restafval gooien. Vanaf 2019 zijn er bij hoogbouw/appartementen de eerste containers geplaatst voor GFE en voor Plastic/Blik/ Drankkartons. Via het project Meer Waarde uit Afval worden meer GFE containers.
Locatie ondergrondse containers

In Velsen staan op diverse plaatsen ondergrondse containers. Op velsen.maps.arcgis.com ziet u de precieze locaties.

Ondergrondse containers voor restafval

Restafval is momenteel nog de grootse hoeveelheid van ons huishoudelijk afval. Door beter afval te scheiden moet dat komende jaren steeds minder worden. Restafval wordt het meest met ondergrondse containers ingezameld. De toegang tot ondergrondse restafval containers is geregeld met een afvalpas

Ondergrondse container voor glas, papier, plastic en textiel

Naast afval dat aan huis wordt opgehaald zijn er in heel Velsen ondergrondse afvalcontainers voor glas, papier, plastic/blik/drankpakken en textiel . Daar kan iedereen die afvalstromen naar toe brengen. U vindt deze containers op een aantal plekken in uw buurt of wijk. Die containers zijn vaak geplaatst op plekken waar veel bewoners komen zoals langs uitvalwegen of bij supermarkten. Bij veel scholen en sportverenigingen kunt u ook uw papier kwijt, die u daarmee bovendien financieel steunt.

Aanbiedplaats rolcontainers

Rolcontainers bij de laagbouw worden door bewoners op aanbiedplaatsen (groene tegels) aangeboden. De afvalbakken worden door een vuilniswagen geleegd. Aanbiedplaatsen zijn herkenbaar aan de groene tegels en liggen langs de rijbaan of op de stoep. Soms liggen aanbiedplaatsen in of achter parkeervakken. In die gevallen mogen auto’s op de inzameldag niet parkeren op de aanbiedplaatsen omdat de rolcontainers anders niet op de aanbiedplaats kunnen worden gezet of niet geleegd kunnen worden.

Tijdstip aanbieden rolcontainer

Rolcontainers worden op aanbiedplaatsen tussen de groene tegels aangeboden, waar ze op vastgestelde inzameldagen (bekijk daarvoor de inzamelkalender) door HVC worden geleegd. Vanaf 21:00 uur voor de inzameldag mogen rolcontainers door bewoners op de aanbiedplaats worden gezet. Het is de bedoeling dat iedereen zijn rolcontainer na het legen zo snel mogelijk weer binnenhaalt zodat anderen er geen last van hebben. Informatie over de inzameldagen kunt u vinden op de website van HVC.

Melding of klacht

Als u een melding wilt doen over de inzameling of een klacht hebt over de manier van inzamelen kunt u dat bij HVC melden via hun klantenservice of via Velsen.slimmelden.nl.

Voertuig voor klein chemisch afval en apparaten

In Velsen rijdt de chemokar van HVC ieder half jaar een ronde langs diverse standplaatsen. U kunt daar kleine hoeveelheden chemisch afval en kleine elektrische apparaten kwijt.

Kringloopwinkel

We gooien met z’n allen veel weg en staan niet altijd stil bij de mogelijkheid van hergebruik. Een groot deel hiervan is geschikt voor hergebruik via een kringloopwinkel. Denkt u hierbij aan in goede staat verkerende huisraad, boeken, elektrische apparaten en keukenapparatuur. Maar ook die overgebleven vierkante meters laminaat, gordijnen of kleding. Via een kringloopwinkel krijgen ze allemaal een kans op een tweede leven en gaat er minder naar de afvalverbranding. Dat scheelt geld en is goed voor het milieu.

Twijfelt u of het geschikt is voor hergebruik? Brengt u het dan naar het afvalbrengstation van HVC, daar is ook een apart inleverpunt van kringloopwinkel Noppes. Is het toch onverkoopbaar dan worden uw spullen alsnog als afval verder gescheiden.

In Velsen zijn een aantal kringloopwinkels. Wij werken samen met Noppes (noppeskringloopwinkel.nl) en OIG (oig-ihd.nl/). Maar er zijn ook particuliere winkels in Velsen-Noord en IJmuiden. Voor adressen van kringloopwinkels in uw buurt kunt u de gemeentegids of de telefoongids raadplegen, of kijk op kringloopwinkels.nl of op kringloop-info.nl voor de dichtstbijzijnde kringloopwinkel bij u in de buurt.

Kerstbomen

Waar laat u de kerstboom na de feestdagen?

Al een aantal jaar verbranden we geen kerstbomen meer. Het inzamelen van kerstbomen gaat wel door.

U kunt op 3 manieren uw kerstboom inleveren:

 1. We moedigen kinderen aan om in de kerstvakantie in hun wijk kerstbomen op straat te verzamelen. Leg daarvoor uw boom in de voortuin. Kinderen kunnen bij diverse inleverpunten (in elke wijk) kerstbomen inleveren en ontvangen daarvoor een vergoeding (€0,50). Na de feestdagen staan de inleverpunten op deze website onder Kerstbomenactie.
 2. Op de 2e zaterdag van het nieuwe jaar haalt HVC op doorgaande wegen kerstbomen op. Bekijk de ophaalroute 
 3. Wegbrengen naar de afvalbrengstations in Velsen en Beverwijk.

Niet in de gft-bak

Doe een kerstboom niet in de gft-bak. Een kerstboom is namelijk vaak vervuild door kerstversiering zoals slingers, engelenhaar of schuimversiering. De verwerking van gft- afval wordt daardoor verstoord. Als de kerstboom mooi schoon is mag het natuurlijk wel in de GFT bak.

Afval weggooien: wat hebt u nodig?

Rolcontainer(s) aanvragen

Is uw rolcontainer beschadigd of bent u hem kwijt? Lees bij 'Rolcontainer aanvragen of vervangen' hoe u een nieuwe container aanvraagt.

Afvalbrengstations (ABS)

Soms past afval niet in een rolcontainer of ondergrondse container omdat het te groot of te zwaar is. Dan noemen we het grofvuil. Grofvuil kunt u wegbrengen of op laten halen.

HVC heeft voor Velsen 2 afvalbrengstations:

 • Afvalbrengstation Velsen-Zuid, Amsterdamseweg 10, 1981 LE  Velsen-Zuid
 • Afvalbrengstation Beverwijk, BUKO bedrijvenpark 1, 1943 AG Beverwijk

Voor de openingstijden van het afvalbrengstation kunt u de website hvcgroep.nl/zelf-regelen/afvalbrengstation raadplegen. Voor toegang tot een afvalbrengstation moet u een afvalpas hebben.

Aanhangwagenservice

Als u teveel grof afval hebt om naar het afvalbrengstation te brengen, kunt u een aanhanger huren via de aanhangerservice van HVC.

Op laten halen grofvuil

Kunt u niet zelf uw grof afval wegbrengen? Maak een afspraak met HVC om het grofvuil op te laten halen: HVC afspraak maken.

Wat kunt u wel als grof huisvuil laten ophalen?

 • Meubels
 • Huishoudelijke apparaten
 • Vloerbedekking.

Wat kunt u niet als grof huisvuil laten ophalen maar wel brengen?

Sommige soorten afval kunt u niet op laten halen door HVC omdat het gevaarlijk is als die zaken op straat worden neergezet of het tot veel vervuiling kan leiden. Zoals:

 • bouw- en sloopafval (keukenkastjes, sanitair, zonneschermen, planken enz.)
 • banden
 • verfblikken (i.v.m. vervuiling van de straat)
 • auto-, motor-, of bromfietsonderdelen
 • tuinafval (zoals zand of aarde)
 • klein Chemisch Afval (KCA) en asbest
 • papier en karton
 • glas (glas-salontafels, kozijnglas, etc., dit vanwege de veiligheid van glasscherven).
Afvalpas

Elk huishouden in Velsen heeft voor de toegang tot het afvalbrengstation of een ondergrondse container een afvalpas nodig. Als u geen afvalpas (meer) hebt, vraag dan een nieuwe pas aan via HVC afvalpas aanvragen of neem contact op met de klantenservice van HVC.

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing betalen

U betaalt mee aan de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. U krijgt hiervoor een aanslag afvalstoffenheffing. U bent verplicht om deze afvalstoffenheffing te betalen. Lees meer over afvalstoffenheffing betalen op de website van de BSGR.

Recycle-tarief

Ongeveer 1/3 van het restafval in Velsen is gft en etensresten. Wanneer we dit beter scheiden scheelt dat in kosten. Het recycle-tarief stimuleert het scheiden van afval. Inwoners die namelijk weinig restafval overhouden, betalen minder dan de inwoners die afval niet goed scheiden en dus meer restafval weggooien.
Vanaf 1 januari 2023 gaan we recycle-tarief invoeren om afvalscheiding te verbeteren.
Lees meer over Duurzaam afval inzamelen met recycle-tarief, de Enquête over het recycle-tarief en de Uitleg over het recycle-tarief.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.