Hulp bij schulden

Beschrijving

Lukt het niet om op eigen kracht uit de financiële problemen te komen? Wat kunt u dan van de gemeente verwachten? Geen geld.

Wel kunt u:

 • advies krijgen om uw problemen op te lossen
 • een traject schuldhulpverlening krijgen.

Advies geven

De gemeente heeft medewerkers in dienst die persoonlijk financieel advies geven. Wellicht is een gesprek met een van hen voldoende om u weer op weg te helpen.

Schuldhulpverlening

De bedoeling van een schuldhulpverleningstraject is om binnen een periode van 3 jaar uit de schulden te zijn. Dit is per persoon verschillend. Deze vorm van begeleiding bieden wij 1 keer.

Het trajectplan wordt op maat gemaakt door Kredietbank Nederlandexterne-link-icoon. Zij treffen ook een regeling met uw schuldeisers.

Zelfstandige ondernemers met financiële problemen

Lees meer over hulp en advies ondernemersexterne-link-icoon

Aanvragen

Aanmelden doet u telefonisch. U meldt zich aan via 0255 567 200. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Procedure

Na het telefonisch contact krijgt u van ons een aanmeldingsformulier thuisgestuurd. Daarbij zit ook een bevestiging van aanmelding.  Als u dit formulier hebt ingevuld, belt u voor het maken van een afspraak.

Ook zit er een lijst bij van de documenten die u moet meenemen naar de afspraak.

Heeft u hierbij hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Maatschappelijke dienstverleners van Sociusexterne-link-icoon.

Alleen hulp bij uw financiële administratie

1. Inloopspreekuur BAAK

Heeft u vragen over geldzaken? Kom naar een van de wekelijkse inloopspreekuren van het Buurt Advies Administratie Kafé: BAAKexterne-link-icoon. U kunt hier terecht met allerlei vragen. De dienstverlening is gratis.

 • Wijkcentrum de Stek, Heirweg 2, Velsen-Noord: maandag van 10.00 tot 13.00 uur.
 • Het Polderhuis, Vestingplein 60, Velserbroek: dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur.
 • Bibliotheek IJmuiden, Dudokplein 16, IJmuiden: donderdag van 10.00 tot 13.00 uur.

2. Financiële Administratie Thuis (FAT)

FAT staat voor: Financiële Administratie Thuis. 

Bij FAT krijgt u hulp van een opgeleide vrijwilliger. De vrijwilliger helpt u uw administratie en post op orde te krijgen. Als het nodig is krijgt u hulp met het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven. Ook helpen zij u bij het maken van een lijst met betalingen die gedaan moeten worden. U krijgt overzicht en dat lucht op. Stap voor stap krijgt u weer controle over uw geldzaken.

De vrijwilliger ondersteunt. U blijft verantwoordelijk voor uw geldzaken. De dienstverlening is gratis. Bel Socius voor het maken van een afspraak: 088 88 76 970 (maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00).

3. Schuldhulpmaatje IJmond

Schuldhulpmaatje helpt uw inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Ook kunnen zij u helpen een overzicht te maken van alle schulden. Als u een schuldhulpverleningstraject heeft doorlopen kan Schuldhulpmaatje u helpen voorkomen dat u opnieuw in schulden raakt. Schuldhulpmaatje werkt met opgeleide vrijwilligers. U blijft verantwoordelijk voor uw geldzaken. De dienstverlening is gratis.

Aanmelden kan door het online formulier in te vullen https://www.shmijmond.nl/aanvraagformulierexterne-link-icoon

Lukt het niet om het formulier in te vullen? Bel dan met de coördinator van Schuldhulpmaatje IJmond: 06 107 897 71 (maandag t/m vrijdag 09.00 tot 17.00). Binnen 3 werkdagen neemt Schuldhulpmaatje contact met u op.

Voorwaarden

Voorwaarden schuldhulpverlening

 • U bent inwoner van Velsen.
 • U hebt een inkomen.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor het slagen van de aangeboden hulp.
 • Als u zich niet houdt aan gemaakte afspraken, wordt de hulpverlening stopgezet.
 • Een schuldregeling is alleen mogelijk als alle schulden erbij worden betrokken.
 • Financieel beheer is verplicht.
 • Soms is budgetbeheer en/of beschermingsbewind nodig.

Bijzonderheden