Afval scheiden

Jaarlijks produceren we in Nederland miljoenen kilo’s afval. Gelukkig wordt steeds meer gerecycled tot nieuwe producten of grondstoffen. Het afval dat we weggooien in de restafvalbak gaat de verbrandingsoven in. Dat afval kunnen we dus niet meer recyclen.

En dat is zonde, want een groot deel van dit afval kan nog heel goed worden hergebruikt in nieuwe producten, als het goed wordt gescheiden. Dit is ook een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan het verbranden van afval.

Het ingezamelde restafval is slechts voor een klein deel écht restafval. Het andere afval hadden we kunnen recyclen als het in de juiste bak was gegooid. We kunnen met elkaar dus veel meer afval scheiden, want we gooien nu nog veel waardevolle grondstoffen weg. 

Uitleg afval scheiden

U kunt uw plastic, blik en drinkpakken (pbd) scheiden en deze waardevolle grondstoffen gratis kwijt in uw pbd-afvalbak of in, de ondergrondse pbd-containers in de wijk of bij supermarkten. Dit geldt ook voor glas, papier en textiel. Etensresten? Die horen natuurlijk bij gft. Want alleen dan kan het worden verwerkt tot groen gas en compost.

Op die manier houdt u minder restafval over en houdt u het variabele bedrag van uw afvalstoffenheffing laag.

Heeft u vragen over welk afval in welke bak moet of hoe u het beste afval kunt scheiden? Kijk op alles over afval scheidenexterne-link-icoon op de website van HVC  of download de afval-app van HVCexterne-link-icoon. Hier kunt u precies vinden in welke bak welk afval thuishoort. Zo kunnen we de verwerking van ons afval duurzaam en betaalbaar houden.

Afvalcoaches

Afvalcoaches van HVC geven in de verschillende woonkernen voorlichting over het scheiden van afval. Bij hen kunt u ook terecht met al uw vragen over het recycle-tarief en afval scheiden. Via de klantenservice van HVCexterne-link-icoon kunt u eventueel een afspraak met een afvalcoach maken.

Afval scheiden in verschillende talen

TIP: de folder ‘wat zit er nog in jouw restafval’ met meer informatie over afval scheiden is verkrijgbaar in het Arabisch, Engels en Pools. Deze kunt u ophalen in de publiekshal van het gemeentehuis bij burgerzaken op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.