Afvalbakken aan huis

Laagbouwwoningen hebben een aantal soorten afvalbakken aan huis. HVC levert de afvalbakken en behandelt al uw vragen over afvalbakken.

Soorten afvalbakken

  • groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) met een groene deksel
  • plastic, blik en drinkpakken (pbd) met een oranje deksel
  • oud papier met een blauwe deksel. Deze bak kunt u aanvragen bij HVC.
  • restafval met een grijze deksel. Deze afvalbak wordt alleen gebruikt in Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Driehuis en in en deel van Velsen-Zuid en IJmuiden.

Aantal keer legen afvalbakken

De afvalbakken aan huis (papier, pbd en restafval) worden elke 4 weken geleegd. Afvalbakken voor gft en etensresten worden elke 2 weken geleegd. We onderzoeken in het eerste kwartaal van 2024 of we de oranje bakken voor pbd vaker gaan legen.

Tijdstip plaatsen en ophalen afvalbakken

Afvalbakken biedt u aan op de plekken tussen de groene tegels, waar ze op inzameldagen door HVC worden geleegd. Vanaf 21.00 uur voor de inzameldag mag u de afvalbakken plaatsen. Haal de afvalbak na het legen zo snel mogelijk weer binnen, zodat anderen er geen last van hebben. Informatie over de inzameldagen vindt u in de afvalkalender in de HVC-appexterne-link-icoon en in de afvalkalenderexterne-link-icoon op de website van HVC.

Plekken voor het aanbieden van afvalbakken

Afvalbakken bij laagbouw plaatst u op de plek waar in de bestrating groene tegels liggen. Deze groene tegels liggen langs de rijbaan of op de stoep. Soms liggen ze in of achter parkeervakken. In die gevallen mag u daar uw auto op de inzameldag niet parkeren. 

Afvalbak aan huis aanvragen of vervangen

Is uw afvalbak aan huis beschadigd en daardoor onbruikbaar geworden? Neem dan contact op met de Klantenservice van HVCexterne-link-icoon of bel naar 0800 0700.

Restafvalbakken

Volle restafvalbak aanbieden

Met het recycle-tarief betaalt u per keer dat u uw grijze restafvalbak laat legen. Het is daarom belangrijk dat de restafvalbak zo vol mogelijk zit. Als u goed afval scheidt, kunt u een inzamelronde overslaan en de volgende keer een vollere restafvalbak aanbieden. Zo betaalt u minder voor het laten legen van uw restafvalbak.

Restafval in de verkeerde afvalbak

Indien er restafval zit in uw afvalbakken voor gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken (pbd) of papier, dan leegt HVC deze niet. We zetten extra handhavers in die dit controleren. Bovendien kunt u een boete krijgen als u het afval in een verkeerde bak gooit. Kijk op alles over afval scheidenexterne-link-icoon.

Restafvalbak kwijt of gestolen

Geef dit meteen door aan de klantenservice van HVCexterne-link-icoon of via 0800 0700. Zij blokkeren direct de chip in de restafvalbak. Dit zorgt ervoor dat HVC de restafvalbak niet meer leegt. U krijgt van HVC een nieuwe restafvalbak.

Iemand anders gebruikt uw restafvalbak

Als u uw restafvalbak aan de weg zet om te laten legen en iemand anders gooit er wat bij, dan heeft dit geen gevolgen voor uw kosten. U betaalt namelijk per keer dat u de restafvalbak laat legen, ongeacht hoe vol deze zit.

Extra restafvalbak aanvragen

Een extra grijze restafvalbak kunt u gratis aanvragen bij de klantenservice van HVCexterne-link-icoon als u met 5 of meer personen in een huis woont.