Afvalbakken aan huis

Bijna alle laagbouwwoningen hebben verschillende soorten afvalbakken aan huis. HVC levert de afvalbakken en behandelt al uw vragen over afvalbakken.

Soorten afvalbakken

  • restafval met een grijze deksel in Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Driehuis en in een deel van Velsen-Zuid en IJmuiden
  • groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft) met een groene deksel
  • plastic, blik en drinkpakken (pbd) met een oranje deksel
  • oud papier met een blauwe deksel.

U kunt kiezen voor een afvalbak voor oud papier. De overige afvalbakken zijn verplicht.

Aantal keer legen afvalbakken

De afvalbakken aan huis (papier, pbd en restafval) worden elke 4 weken geleegd. Afvalbakken voor gft en etensresten worden elke 2 weken geleegd. Het aantal keren legen van de afvalbakken van het restafval of plastic, blik en drinkpakken (pbd) verandert door het recycle-tarief voorlopig niet. We onderzoeken in 2023 of we die bakken voor pbd vaker moeten legen.

Tijdstip plaatsen en ophalen afvalbakken

Afvalbakken biedt u aan op de plekken tussen de groene tegels, waar ze op inzameldagen door HVC worden geleegd. Vanaf 21.00 uur voor de inzameldag mag u de afvalbakken plaatsen. Haal de afvalbak na het legen zo snel mogelijk weer binnen, zodat anderen er geen last van hebben. Informatie over de inzameldagen vindt u in de afvalkalender in de HVC-app en in de afvalkalender op de website van HVC.

Plekken voor het aanbieden van afvalbakken

Afvalbakken bij laagbouw plaatst u op de plek waar in de bestrating groene tegels liggen. Deze groene tegels liggen langs de rijbaan of op de stoep. Soms liggen ze in of achter parkeervakken. In die gevallen mag u daar uw auto op de inzameldag niet parkeren. 

Afvalbak aan huis aanvragen of vervangen

Is uw afvalbak aan huis beschadigd en daardoor onbruikbaar geworden? Neem dan contact op met de Klantenservice van HVC of bel naar 0800 0700.

Restafvalbakken

Volle restafvalbak aanbieden

Met het recycle-tarief betaalt u per keer dat u uw grijze restafvalbak laat legen. Het is daarom belangrijk dat de restafvalbak zo vol mogelijk zit. Als u goed afval scheidt, kunt u een inzamelronde overslaan en de volgende keer een vollere restafvalbak aanbieden. Zo betaalt u minder voor het laten legen van uw restafvalbak.

Restafval in de verkeerde afvalbak

Indien er restafval zit in uw afvalbakken voor gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken (pbd) of papier, dan leegt HVC deze niet. We zetten extra handhavers in die dit controleren. Bovendien kunt u een boete krijgen als u het afval in een verkeerde bak gooit. Kijk op alles over afval scheiden.

Restafvalbak kwijt of gestolen

Geef dit meteen door aan de klantenservice van HVC of via 0800 0700. Zij blokkeren direct de chip in de restafvalbak. Dit zorgt ervoor dat HVC de restafvalbak niet meer leegt. U krijgt van HVC een nieuwe restafvalbak.

Iemand anders gebruikt uw restafvalbak

Als u uw restafvalbak aan de weg zet om te laten legen en iemand anders gooit er wat bij, dan heeft dit geen gevolgen voor uw kosten. U betaalt namelijk per keer dat u de restafvalbak laat legen, ongeacht hoe vol deze zit.

Extra restafvalbak aanvragen

Een extra grijze restafvalbak kunt u gratis aanvragen bij de klantenservice van HVC als u met 5 of meer personen in een huis woont.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.