Passagier die niet door de tunnel mag krijgt voorrang op pont in ochtendspits

15 september 2023
Actueel nieuws

Om te zorgen dat er op werkdagen tijdens de ochtendspits tussen 7.30 en 9.00 uur zoveel mogelijk voetgangers en fietsers mee kunnen, is afgesproken dat zij voorrang krijgen. Door de grote drukte is het vanuit veiligheid niet verantwoord om auto’s en fietsers samen op het middendek toe te laten.

Gemeente Velsen en GVB hebben nadere afspraken met elkaar gemaakt over het vervoer van passagiers tijdens de spits met de pont in Velsen. Beide partijen zijn blij dat hiermee duidelijkheid is voor zowel reizigers als voor medewerkers van de pont. 

Voorrang

Vanaf vrijdag 15 september 2023 worden daarom doordeweeks tussen 7.30 en 9.00 uur alleen voetgangers, fietsers, brommers, scooters, scootmobielen en brommobielen toegelaten op de pont als het druk is.

Dit betekent in de praktijk dat er geen auto’s en motoren meegaan binnen dit tijdsvenster. Zij kunnen via de tunnel of pont Buitenhuizen het kanaal oversteken. Deze afspraken gelden zolang er 1 veerpont vaart en het druk is in de ochtendspits.

Veiligheid

De schipper van het GVB is te allen tijde op de pont verantwoordelijk voor een veilige overtocht. Wanneer zich onveilige situaties voordoen, is het aan de schipper om te bepalen wie er wel en niet mee kan met de pont. De schipper kan en mag dus afwijken van de afspraken wanneer dit nodig wordt geacht.

Ondanks bovenstaande afspraken is enige overlast of vertraging niet uit te sluiten. GVB en de gemeente Velsen verwachten wel dat de wachttijd hiermee voor fietsers afneemt en zoveel mogelijk mensen op tijd op school, hun werk of hun afspraak komen.