Onderzoek naar langdurige opvanglocatie
Gemeente Velsen vindt het belangrijk om mensen op te vangen die hun thuisland moesten ontvluchten voor oorlog en geweld. Daarom zij we in opdracht van de gemeenteraad een onderzoek gestart naar langdurige opvanglocaties op land. De 300 vluchtelingen die worden opgevangen op de Ocean Majesty aan de VOB-kade in Velsen-Noord kunnen dan naar een locatie op land verhuizen.
Snel realiseren van plekken
In Nederland is er al langere tijd een dringend tekort aan opvangplekken. De gemeente Velsen heeft gehoor gegeven aan de oproep van het Rijk en het COA om extra opvangplekken te realiseren. Op water kunnen we sneller opvangplekken bieden dan op land. De gemeente heeft daarom gekozen voor een tijdelijk opvangschip.
Opvang op een schip is een goede en snelle oplossing voor noodsituaties, maar is relatief duur en niet geschikt voor langere tijd. Ook zijn bepaalde voorzieningen niet aanwezig op een schip. Zo kunnen vluchtelingen op een schip niet zelf koken. Daarom vindt opvang voor de langere termijn bij voorkeur straks plaats op een locatie op land.
Opdracht van gemeenteraad aan college van B en W
Op 22 mei 2023 gaf de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders de opdracht om voor de lange termijn (na 2024) op zoek te gaan naar een geschikte locatie op land voor de langdurige opvang van 250 tot 300 vluchtelingen.
De opdracht was om bij dit onderzoek in eerste instantie in te zetten op de locaties sportpark De Elta en Handgraaf in Santpoort-Zuid. En daarbij ook andere locaties in gedachten te houden, als deze 2 locaties niet geschikt of niet mogelijk blijken te zijn.
Tijdslijn onderzoek naar locaties voor langdurige opvang op land
Tussen 14 september 2023 en 19 oktober 2023 hebben er verschillende raadsessies plaatsgevonden over opvang van asielzoekers op de lange termijn. Er is gesproken over welke randvoorwaarden en criteria de gemeenteraad belangrijk vindt voor de opvanglocaties op land. Voorbeelden hiervan zijn kaders voor leefbaarheid en veiligheid, voorkeur voor een locatie in of aan de rand van een woonwijk, spreiding over verschillende woonkernen en draagkracht in de omliggende woonkern.
Tussen januari en juli 2024 heeft er een participatietraject plaatsgevonden met inwoners uit Santpoort-Zuid. Er is hiervoor een klankbordgroep opgericht. Die bestond uit ruim 130 omwonenden en belanghebbenden die hebben meegepraat over het onderzoek naar de geschiktheid van de locaties De Elta en Handgraaf. En de mogelijke impact hiervan op de leefomgeving van de inwoners.
Actuele informatie over het tijdspad, participatietraject, documenten en verslagen zijn te vinden op Samenspel Velsen.
Wat gebeurt er nu?
Met de nieuwe informatie uit het locatieonderzoek willen we eerst met de raad in gesprek voordat we het locatieonderzoek en daarbinnen het participatietraject in Santpoort-Zuid afronden. Daarom stellen we de slotbijeenkomst met de klankbordgroep uit, totdat we met de raad in gesprek zijn geweest over de vervolgstappen op basis van dit onderzoek.
Voor de locatie Paramaribostraat is er meer onderzoek nodig op onder meer de punten ruimtelijke inpassing, flora en fauna, en geluid om te kijken of de locatie geschikt is.
Ook kijken we naar buitenstedelijke locaties, zoals bijvoorbeeld de locatie naast Action Planet.
Waterloo valt voor het college af als langdurige opvanglocatie voor vluchtelingen vanwege de in 2022 opgestarte plannen voor woningbouw. En vanwege de spreiding van kwetsbare doelgroepen over de gehele gemeente Velsen. In Driehuis vangen we namelijk op dit moment ook een groep asielzoekers op van maximaal 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen op.
Na de zomer gaat de gemeente in gesprek met de gemeenteraad om verschillende scenario’s te bespreken.