Laat u niet interneppen

28 november 2023
Actueel nieuws

Met appjes, mailtjes of berichtjes doen criminelen zich steeds vaker voor als bekenden of instanties. Twijfelt u aan de echtheid van een bericht? Controleer de afzender en klik weg als u het niet vertrouwt.

Zo’n 2,2 miljoen Nederlanders kregen vorig jaar te maken met online criminaliteit. Door de slimme manieren van online misleiding kan iedereen in de val trappen. Criminelen, ook wel interneppers doen zich voor als iemand anders om uw gegevens te stelen of om u op te lichten via e-mail, sms of WhatsApp.

Klik weg bij twijfel

Als ze voor u staan trapt u er misschien niet zo snel in, maar online is dat een stuk lastiger. Dit kunt u doen:

  • Controleer altijd de afzender.
  • Neem via het bij u bekende telefoonnummer of mailadres contact op als u de afzender niet herkent.
  • Deel geen wachtwoord of codes.
  • Bij twijfel? Klik weg.

Laat je niet interneppenexterne-link-icoon’ is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om mensen te helpen online misleiding te herkennen én te voorkomen.

Slachtoffer spreekt

Noord Holland Samen Veilig (NHSV), Slachtofferhulp Nederland en gemeente Velsen willen inwoners waarschuwen voor de gevolgen van cybercriminaliteit, waaronder WhatsAppfraude. Bent u (bijna) slachtoffer geworden door een vorm van cybercrime en wilt u anderen waarschuwen? Deel uw ervaring via info@nh-sv.nl