Cybercrime of internetoplichting

Gemeente Velsen werkt samen met diverse partijen in Noord-Holland om inwoners bewust te maken van de gevaren van cybercrime (internetoplichting).

Gemeente Velsen zet zich in om inwoners bewust te maken van de gevaren van cybercrime (internetoplichting). Bent u slachtoffer van of vermoedt u cybercriminaliteit, neem dan direct contact op met uw bank en doe dan aangifte bij de politie of via politie.nlexterne-link-icoon.  

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercrime is criminaliteit die online plaatsvindt. Dit kan zijn via een computer, tablet of telefoon. Denk daarbij aan oplichting via verkoopwebsites, WhatsApp of via datingsites. En ook aan phishing, hacking en ransomware per sms of e-mail. Cybercriminaliteit wordt veroorzaakt doordat deze vorm van criminaliteit ‘gewoon’ op de eigen smartphone of computer binnenkomt en niet altijd direct te herkennen is. 

Waar kan ik cybercrime melden?

Wat doet gemeente Velsen?

Bewustwordingscampagne Slachtoffer Spreekt

Noord Holland Samen Veilig (NHSV), Slachtofferhulp Nederland en gemeente Velsen willen inwoners voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. Dat doen we door het vertellen van ervaringsverhalen.

NHSV - een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 26 gemeenten– zoekt via hetslachtofferspreekt.nlexterne-link-icoon slachtoffers van cybercriminaliteit die (anoniem) hun verhaal willen vertellen. Door ervaringsverhalen te delen vergroten we het bewustzijn rond de gevaren van cybercriminaliteit.

HackShield

Hackshield leert kinderen tussen 8 en 12 jaar oud spelenderwijs bewust te worden van de gevaren van het internet. In een online game-omgeving leren de kinderen spelenderwijs online gevaar herkennen én voorkomen ze hoe ze hun ouders en vriendjes hiertegen kunnen beschermen. Word jij de nieuwe (junior) cyberagent van de gemeente Velsen? Doe mee met HackShieldexterne-link-icoon

re_B00TCMP

Re_B00TCMP is een programma voor jonge hacktalenten. Elk jaar vindt in de H20 E-Sports Campus in Purmerend een evenement plaats. Dit evenement is voor Jonge ‘hackers’ tussen de 12 en 25 jaar uit heel Noord-Holland. Zij krijgen door interactieve workshops inzicht in de kansen en risico’s van hun cybertalent. Om de IT-vaardigheden te prikkelen worden er op middelbare scholen in Velsen gastlessen gegeven. 
Re_B00TCMP is een idee vanuit NH Samen Veilig, gemeente Velsen, de politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland.

Kijk voor meer informatie  op re-bootcamp.nlexterne-link-icoon