Cybercrime of internetoplichting

Gemeente Velsen werkt samen met diverse partijen in Noord-Holland om inwoners bewust te maken van de gevaren van cybercrime (internetoplichting).

Gemeente Velsen zet zich in om inwoners bewust te maken van de gevaren van cybercrime (internetoplichting). Bent u slachtoffer van of vermoedt u cybercriminaliteit, doe dan aangifte bij de politie of via politie.nl.  

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercrime is criminaliteit die online plaatsvindt. Dit kan zijn via een computer, tablet of telefoon. Denk daarbij aan oplichting via verkoopwebsites, WhatsApp of via datingsites. En ook aan phishing, hacking en ransomware per sms of e-mail. Cybercriminaliteit wordt veroorzaakt doordat deze vorm van criminaliteit ‘gewoon’ op de eigen smartphone of computer binnenkomt en niet altijd direct te herkennen is. 

Waar kan ik cybercrime melden?

  • Bent u slachtoffer geworden van cybercrime? Neem contact op met het cybercrimeteam van de politie of meld u anoniem via Meld misdaad anoniem.
  • Heeft u hulp nodig na slachtoffer te zijn geworden? Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland.
  • Ontvangt u een bericht van gemeente Velsen waar u gevraagd wordt om via een betaallink geld over te maken? Bijvoorbeeld via e-mail, sms of WhatsApp. Reageer dan niet op het bericht en neem contact op met gemeente Velsen via 14 0255 of 0255 567200. 
  • Voor algemene informatie over cybercrime kunt u terecht bij het Nationaal Cyber Security Centrum van de Rijksoverheid.

Wat doet gemeente Velsen?

Bewustwordingscampagne Slachtoffer Spreekt

Noord Holland Samen Veilig (NHSV), Slachtofferhulp Nederland en gemeente Velsen willen inwoners voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. Dat doen we door het vertellen van ervaringsverhalen.

NHSV - een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 26 gemeenten– zoekt via hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit die (anoniem) hun verhaal willen vertellen. Door ervaringsverhalen te delen vergroten we het bewustzijn rond de gevaren van cybercriminaliteit.

Lees het verhaal van Koos, slachtoffer van bitcoin-beleggingsfraude. 

HackShield

Hackshield leert kinderen tussen 8 en 12 jaar oud spelenderwijs bewust te worden van de gevaren van het internet. In een online game-omgeving leren de kinderen spelenderwijs online gevaar herkennen én voorkomen ze hoe ze hun ouders en vriendjes hiertegen kunnen beschermen. Word jij de nieuwe (junior) cyberagent van de gemeente Velsen? Doe mee met HackShield

re_B00TCMP

Re_B00TCMP is een programma voor jonge hacktalenten. Elk jaar vindt in de H20 E-Sports Campus in Purmerend een evenement plaats. Dit evenement is voor Jonge ‘hackers’ tussen de 12 en 25 jaar uit heel Noord-Holland. Zij krijgen door interactieve workshops inzicht in de kansen en risico’s van hun cybertalent. Om de IT-vaardigheden te prikkelen worden er op middelbare scholen in Velsen gastlessen gegeven. 
Re_B00TCMP is een idee vanuit NH Samen Veilig, gemeente Velsen, de politie en het Openbaar Ministerie binnen de politie-eenheid Noord-Holland.

Kijk voor meer informatie  op re-bootcamp.nl

Meer informatie en praktische tips

Meer informatie over de verschillende vormen van cybercrime en tips om internetcriminaliteit te herkennen is te vinden op veiliginternetten.nl.

Meest voorkomende vormen cybercrime

Ransomware

Het is een verzamelnaam voor malware die een computer blokkeert of bestanden ontoegankelijk maakt. De computer en/of bestanden worden gegijzeld en pas weer vrijgegeven op het moment dat er losgeld wordt betaald. Vaak is dit in de digitale munteenheid Bitcoin. 

Phishing 

Bij phishing komen  criminelen achter de inloggegevens van uw  bank- of internetbank. Hiervoor gebruiken ze  een valse link in een e-mail, WhatsApp of sms-bericht. 

Bankhelpdeskfraude

Bij deze vorm van fraude doen criminelen net  alsof zij  voor een bank of een instelling werken. Zij overtuigen hun  slachtoffers ervan dat hun bankrekeningen zijn gehackt en dat het geld veiliger is op een ‘kluisrekening’ of een ‘veilige rekening.

Vriend in noodfraude (VIN-fraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgen slachtoffers via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek om snel geld over te maken. Het berichtje lijkt te komen van een vriend(in), familielid of bekende. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende. Om zo op  slinkse manier geld te krijgen. 

Sextortion

Wanneer de seksueel getinte beelden in de verkeerde handen terechtkomen, kunnen ze gebruikt worden als chantagemiddel. Dan spreken we van ‘sextortion’.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.