Hoe herkent u cybercrime

Meer informatie over de verschillende vormen van cybercrime en tips om internetcriminaliteit te herkennen is te vinden op veiliginternetten.nlexterne-link-icoon.

Meest voorkomende vormen cybercrime

Ransomware

Het is een verzamelnaam voor malware die een computer blokkeert of bestanden ontoegankelijk maakt. De computer en/of bestanden worden gegijzeld en pas weer vrijgegeven op het moment dat er losgeld wordt betaald. Vaak is dit in de digitale munteenheid Bitcoin. 

Phishing 

Bij phishing komen  criminelen achter de inloggegevens van uw  bank- of internetbank. Hiervoor gebruiken ze  een valse link in een e-mail, WhatsApp of sms-bericht. 

Bankhelpdeskfraude

Bij deze vorm van fraude doen criminelen net  alsof zij  voor een bank of een instelling werken. Zij overtuigen hun  slachtoffers ervan dat hun bankrekeningen zijn gehackt en dat het geld veiliger is op een ‘kluisrekening’ of een ‘veilige rekening.

Vriend in noodfraude (VIN-fraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgen slachtoffers via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek om snel geld over te maken. Het berichtje lijkt te komen van een vriend(in), familielid of bekende. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende. Om zo op  slinkse manier geld te krijgen. 

Sextortion

Wanneer de seksueel getinte beelden in de verkeerde handen terechtkomen, kunnen ze gebruikt worden als chantagemiddel. Dan spreken we van ‘sextortion’.