Erkenning kind

Beschrijving

U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind. Voor het erkennen van een kind maakt u een telefonische afspraak bij Burgerzaken via +14 0255 of 0255 567200.

Uw kind erkennen voor de geboorte

We raden u aan om de erkenning voor de geboorte al te regelen. Zo heeft uw kind vanaf de geboorte wettelijk meteen een vader of een duo-ouder. Ook kan het kind meteen vanaf de geboorte uw naam krijgen.

Op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon leest u meer over de erkenning van uw kind.

Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen?

Bij de erkenning kan er gekozen worden voor de naam van één van de ouders. Voor een kind die ná 1 januari 2024 wordt geboren is het ook mogelijk om een combinatie van namen te kiezen. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon staat beschreven wat de mogelijkheden zijn.

Uw kind erkennen tijdens de aangifte van de geboorte

U kunt uw kind erkennen als u aangifte van de geboorte doet. U doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Beide ouders moeten hiervoor aanwezig zijn als dit het eerst geboren kind uit jullie relatie. Bij een eerstvolgend kind kan de moeder eventueel schriftelijk toestemming geven voor een erkenning.

Op een ander moment erkennen

  • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan heeft u toestemming nodig van de moeder. Is het uw eerste kind samen? Dan moet de moeder meekomen naar de afspraak.
  • Is uw kind tussen 12 en 16 jaar? Dan moeten zowel de moeder als het kind zelf toestemming geven. Beiden komen mee naar de afspraak.
  • Vanaf 16 jaar geeft het kind alleen zelf toestemming en komt mee naar de afspraak.

Gezamenlijk gezag door erkenning

Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Is een kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan moeten de ouders het gezamenlijk gezag wel regelenexterne-link-icoon. Ook als het kind na 1 januari 2023 is geboren.

Uitgebreidere informatie over een erkenning kunt u vinden op Erkenning kind | Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon

Aanvragen

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner).

Als u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland woont, zijn er mogelijk meer documenten nodig. Neem in dat geval contact op met Burgerzaken via +14 0255 of 0255 567200.

Voorwaarden

Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon staat aan welke voorwaarden u moet voldoen om een kind te erkennen.

Kosten

Aan dit product zijn geen kosten verbonden.

Alleen voor het afschrift van de erkenningsakte zijn kosten aan verbonden:

Tarief 2024
OmschrijvingKosten
Kopie van de akte€ 16,60

Contactgegevens

Burgerzaken

Bezoekadres

Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden

Klant Contact Centrum

Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres

Postbus 465
1970 AL IJmuiden

Telefoon

0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

E-mail

Burgerzaken@velsen.nl