Achternaam kind kiezen

Beschrijving

Vóór of bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind de achternaam van de moeder, die van de vader of duo-ouder krijgt. Vanaf 1 januari 2024 kunt ook kiezen voor een dubbele achternaam van beide ouders.

Eerste kind

De achternaam die u kiest voor uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Als de achternaam eenmaal is vastgelegd kan deze meestal niet meer worden veranderd .

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind in principe de achternaam van de vader of duo-ouder. Wilt u dat uw kind de naam van de moeder krijgt of kiest u voor een gecombineerde achternaam? U moet dit voor (of uiterlijk bij) de geboorte regelen.

Niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind de naam van de moeder. Wilt u dat uw kind de naam van de vader/duo-ouder krijgt of wilt u een gecombineerde geslachtsnaam? Dan moet de vader/duo-ouder het kind erkennen. De moeder moet toestemming geven. Kijk voor meer informatie bij Erkenning kind.

Let op

De informatie op deze pagina gaat over situaties naar Nederlands recht. Als uw kind niet de Nederlandse maar een andere nationaliteit heeft, wordt de achternaam bepaald naar het namenrecht van dat land.

Aanvragen

Bel voor een afspraak met Burgerzaken met 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal). Een medewerker van Burgerzaken vertelt u wat u mee moet nemen.

Kosten

Tarief 2024
OmschrijvingKosten
Naamskeuze aangevenGratis
Kopie van de akte € 16,60
Tarieven omzetten achternaam 
OmschrijvingKosten
Voor het oudste kind van 2 ouders€ 75,00
Voor elk volgend kind van diezelfde ouders€ 50,00

Bijzonderheden

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat met de andere ouder van uw kind, kunt u eenmalig en alleen op deze dag opnieuw een naamskeuze doen. Laat ruim van tevoren aan de trouwgemeente weten dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. Deze gemeente regelt dan dat u bij het huwelijk opnieuw naamskeuze kunt doen.

Overgangsregeling gecombineerde achternaam

In heel 2024 kunt u als ouders de naam van uw eerder geboren kinderen wijzigen naar een gecombineerde achternaam. Hiervoor komt u samen op afspraak naar het gemeentehuis. Het is mogelijk een gecombineerde achternaam te kiezen als:

  • Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023.
  • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend.
  • U bent het als ouders eens over de achternaam.

Niet mogelijk:

  • Uw oudste kind is geboren voor 2016.
  • U kunt de naam van uw kind niet wijzigen in de naam van de andere ouder.

Contactgegevens

Burgerzaken

Bezoekadres

Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden

Klant Contact Centrum

Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres

Postbus 465
1970 AL IJmuiden

Telefoon

0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

E-mail

Burgerzaken@velsen.nl