Duurzaam verhaal Rein: 'Benut meer kansen om te vergroenen'

31 augustus 2022
Duurzaam verhaal

Jarenlang lagen twee stukjes gemeentegrond in Santpoort-Zuid er kaal bij, tot inwoner Rein Braaksma zich erover ontfermde. Nu staat er weelderige groen-paarse beplanting, gekozen om bijen en vlinders aan te trekken.

Grond in bruikleen voor een groenere omgeving

Rein is mede-eigenaar van COLLO architecten; de stukjes grond liggen voor het kantoor. 'Vijftien jaar lang was het alleen maar een zandvlakte', omschrijft hij. 'De gemeente beheerde wel het groen aan de overkant van de straat, maar hier gebeurde niets.' Uiteindelijk werd een lange strook langs het voetpad wel beplant met klimop en bomen, maar de twee stukjes grond kregen nog altijd niet de zorg die nodig was. Rein vroeg aan de gemeente of hij de grond kon kopen. Dat was niet mogelijk, maar bruikleen wel. Begin dit jaar werd een contract opgesteld en kon hij met planten beginnen.

Paarse planten

'Een tuinarchitect heeft een plan gemaakt en dat heb ik door de plaatselijke hovenier laten aanleggen', vertelt Rein. 'Het belangrijkste vond ik dat het echt voor de bijen en vlinders was, dus dat was het uitgangspunt van het plan.'
De keuze viel op vooral paarse planten; dat is een aantrekkelijke kleur voor bijen en hommels. Ook is rekening gehouden met een lange bloeiperiode. Er is bovendien een wand van klimplanten aangelegd, die goede bescherming voor insecten biedt. Enkele hoge zonnebloemen hoorden eigenlijk niet bij het plan, maar zijn een enthousiaste toevoeging van Reins kinderen.

Diervriendelijk inrichten

Rein had als wens dat de beplanting zoveel mogelijk biologisch was, want bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor bijen en vlinders. Hij durft echter niet met zekerheid te zeggen of dat helemaal is gelukt: 'Je hoopt maar dat de kweker het goed doet.' Om te voorkomen dat de bijen te veel gif binnenkrijgen, vond hij het wel belangrijk om stekjes neer te zetten, in plaats van volgroeide planten uit het tuincentrum. De stekken groeiden snel: binnen twee maanden zag het er al uit als een echte bloementuin. Naast bestrijdingsmiddelen zijn ook worteldoeken op basis van nylon gevaarlijk voor dieren, waarschuwt Rein. Hij trof dit doek aan in de grond en heeft het zo goed mogelijk verwijderd.

Verkoeling

Een groenere omgeving is niet alleen goed voor insecten en andere dieren; ook voor inwoners maakt het verschil. Groen zorgt onder meer voor verkoeling tijdens warme dagen. 'Dat kan wel 7 of 8 graden schelen', vertelt Rein. Daarom heeft hij ook een plat dak achter het kantoor voorzien van groen. Bovendien drong hij er bij de gemeente op aan dat een gekapte boom aan de overkant werd vervangen door een nieuwe. Hij was zelfs bereid om de kosten te betalen, maar op dat aanbod is de gemeente niet ingegaan. Het duurde even, maar op de kale plek staat nu een jonge boom.

Meer en sneller vergroenen

Toen Rein 3 jaar geleden met de gemeente in gesprek ging over de kale stukken grond, vond hij dat er in Velsen te weinig gebeurde om te vergroenen voor insecten. Inmiddels ziet hij dat er meer aandacht voor is en dat overal bloemrijke rotondes zijn, het gras minder vaak wordt gemaaid en delen van bestrating worden verruild voor beplanting en bomen. Toch denkt hij dat er nog veel meer kansen benut kunnen worden, en vooral dat het sneller kan. Hij zou bijvoorbeeld graag zien dat er slimme combinaties worden gemaakt: 'Als een plat dak wordt geïsoleerd, zoals bij de flats hier aan de overkant aan het plantsoen, is dat een goed moment om daar ook groen op te leggen. De gemeente zou subsidie kunnen verstrekken aan woningbouwverenigingen. Ook zijn deze dakvlakken prima geschikt voor zonnepanelen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de opbrengt van de zonnepanelen beter is, omdat een groen dak koeler blijft.'

Voor inrichting en onderhoud van het stukje groen heeft Rein flink de portemonnee getrokken. Dat had hij ervoor over. 'De bruikleen is voor vijf jaar. Als de gemeente er blij mee is, wordt het contract steeds weer verlengd. Wat mij betreft blijf ik voor dit stukje groen zorgen zolang ik hier woon en werk.'

Tips

  • Gebruik geen nylon worteldoek en geen bestrijdingsmiddelen.
  • Hommels houden meer van paarse bloemen en honingbijen van UV licht.
  • Vlinders met name roze, blauw en paarse bloemen.
  • Overal liggen kansen om te vergroenen.

Wil jij ook aan de slag met meer groen in je omgeving? Er is veel mogelijk, op elk oppervlak en met elk budget. Laat je verder inspireren door de verhalen van Heleen Anema (bruikleen), Jessica van Doornexterne-link-icoon (buurtmoestuin), Martina van den Heuvelexterne-link-icoon (geveltuintjes) en Carrie Nupoortexterne-link-icoon (buurtmoestuin).