Terugblik op de raadsvergadering van 16 april

17 april 2025
Gemeenteraad

Een korte terugblik op de raadsvergadering van 16 april. Met inwoners die als Gast van de Raad op bezoek waren, een inspreker over parkeeroverlast, het opzetten van een jongerenplatform, vragen over de Wmo, een aangepaste agenda, hamerstukken, statiegeldbakken, het behoud van banen in de IJmond en de laatste vergadering van de wethouder.

Inwoners op bezoek bij de Raad

De avond begon met een aantal inwoners die Gast van de Raad waren. Ze kregen van raadsleden en de griffie uitleg over het reilen en zeilen van de raad. Er werd alvast naar de agenda van de raad geblikt. De meeste Gasten van de Raad bleven om de raadsvergadering te volgen. 

Zorgen over overlast parkeren

De vergadering startte met het actualiteitenuurtje. In dit uurtje kunnen inwoners iets aan de raad vertellen. Ook raadsleden en de wethouder kunnen iets vragen of vertellen. Vandaag deelde een inwoner haar zorgen over de mogelijke parkeerproblemen als er een derde supermarkt komt bij de Velserhof. De raad vroeg om een toelichting van de wethouder. Die gaf aan dat er mogelijk een derde supermarkt komt en dat parkeerdruk zijn aandacht heeft.

Jongerenplatform en Wmo

De raadswerkgroep jongeren en politiek ‘het John van Dijkfonds’, vertelde aan de raad dat er wordt gestart met het oprichten van een jongerenplatform. Het doel is om meer het geluid van jongeren te horen. Jongeren worden betrokken bij het opzetten van het platform.

Tot slot werd door een raadslid aan het college naar de stand van zaken van de Wmo. De wethouder zou de raad over een aantal zaken, waaronder de wachttijden, informeren. De wethouder gaf aan dat er een binnenkort een collegebericht, dit is een schriftelijke reactie van het college aan de raad, komt over de wachttijden. 

Besluit verduurzaming gemeentelijk vastgoed uitgesteld

Een volgend onderdeel op de agenda is dat de raad aangeeft of de agenda van de raadsvergadering akkoord is. Meestal is dit het geval maar dit keer niet. Op de agenda stond besluitvorming over de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. De raad heeft hier al veel over gesproken en eigenlijk was het onderwerp klaar om een besluit over te nemen. Nu gaven fracties aan dat er kortgeleden nieuwe belangrijke informatie was gekomen die nog niet bij iedereen bekend is. Daarom vroeg men om pas in de volgende raadsvergadering een besluit te nemen. In de tussentijd krijgt de hele raad dan nog extra informatie tijdens een zogeheten technische briefing.
Het onderwerp werd dus van de agenda gehaald waardoor er alleen hamerstukken en twee moties vreemd overbleven.

Besluitvorming zonder debat

Er waren vier hamerstukken. Dit waren de benoeming van een lid van de adviescommissie erfgoed en ruimtelijke kwaliteit, het integraal onderwijs huisvestingplan, de verordening winkeltijden en een besluit over een WOO-verzoek. De raad had over deze onderwerpen geen debat nodig en de voorstellen werden aangenomen. Soms werd er door fracties nog wel een toelichting (stemverklaring) gegeven waarom ze voor een voorstel stemmen.

Statiegeldbakken

Er waren twee moties vreemd. Dit zijn moties die los staan van de agenda maar wel iets te maken hebben met de actualiteit.
Een motie ging over een statiegeldbak voor een schonere buurt en extraatje voor wie het kan gebruiken.  Dit zijn bakken waar statiegeldflessen en – blikjes die rondzwerven in kunnen worden gestopt. Veel fracties vonden het een goed idee maar sommigen vroegen zich af waarom het nodig is. De motie is met brede steun aangenomen. De wethouder komt voor de zomer met een plan voor een proef met statiegeldbakken naar de raad terug. 

Behoud van banen

Een andere motie ging over kansen benutten voor behoud van banen in de IJmond. Deze motie riep op om zoveel mogelijk banen in de regio te behouden voor het personeel van Tata Steel. Alle fracties en de wethouder spraken hun zorg uit over de vele mensen in Velsen en omgeving die hun baan dreigen te verliezen. Sommige fracties vroegen zich af of de motie nodig is omdat ze ervan uitgaan dat de wethouder zich sowieso inzet voor een nieuwe baan voor deze mensen. De wethouder gaf aan dat hij de motie als een extra steun in de rug ziet. Raadsleden gaven aan dat ze ook willen kijken wat de raad zelf kan doen om nieuwe werkgelegenheid aan te trekken.
Uiteindelijk stemde de hele raad in met de motie.

Laatste vergadering en terugkijken

Zo kwam er, doordat het agendapunt over verduurzaming verviel, vroeger dan verwacht een einde aan de vergadering. De burgemeester sloot af met de opmerking dat het de laatste raadsvergadering voor wethouder Bram Diepstraten was. Hij wordt in mei burgemeester in Drechterland.

De raadsvergadering is terug te zien via de website van de gemeenteraad. U kunt dan per onderwerp terugkijken. RTV Seaport deed live verslag en had interviews. De volgende raadsvergadering is op woensdag 28 mei. Op 15 en 22 mei zijn er eerst nog sessies.