Overlast door rioolwater
Uit het toilet of afvoer komend rioolwater
Bij hevige regenbuien kan het gebeuren dat rioolwater uit de afvoer of het toilet omhoogkomt, wat voor overlast zorgt. Dit komt meestal voor op plekken met een gemengd rioolstelsel. Hierbij loopt er één buis naar het riool voor zowel afval- als regenwater. Bij hevige regenbuien kan de riolering deze hoeveelheid niet aan waardoor het water omhoog kan komen.
Oplossingen:
- Overweeg een ontlastputje (overstortputje) te plaatsen onderaan de regenpijp, bij oudere woningen die zijn aangesloten op een gemengd rioolstelsel. Bij hevige regenval, wanneer het riool vol raakt, voorkomt zo'n putje dat het regenwater via het riool terug het huis in stroomt. In plaats daarvan kan het water veilig overstorten, bijvoorbeeld de tuin in. Een nog betere oplossing is om het regenwater van het dak helemaal los van het riool af te voeren. Door dit zogenaamde 'afkoppelen' kan het water direct de tuin instromen. Dit ontlast niet alleen het riool, maar is ook gunstig voor de bodem. Denk eraan om grind of tegels onder de regenpijp te plaatsen om te voorkomen dat de bodem uitspoelt of beschadigd raakt.
- U kunt ook een regenton gebruiken voor de opvang van het schone regenwater van uw dak en dit in droge perioden gebruiken voor het besproeien van de planten.
- Als na een zware regenbui nog steeds water uit de afvoer komt, controleer dan of alle pijpen correct zijn aangesloten op het riool. Bij twijfel, raadpleeg een loodgieter.
Overstromende putten en grote plassen op straat
Bij extreme regenbuien kan het regenwater op sommige plekken niet snel genoeg wegstromen, wat water op straat veroorzaakt. Dit zal naar verwachting vaker voorkomen in de toekomst door klimaatverandering. Na zo’n hevige bui kan het enkele uren tot zelfs een dag duren voordat al het water is afgevoerd. Vooral in de herfst kunnen ook bladeren en takjes na een bui de afvoer via straatputten (kolken) belemmeren. Het schoonvegen van alle straatputten in korte tijd is voor de gemeente vaak niet haalbaar.