Lokaal Klimaat Akkoord Velsen

Vrijdag 5 november 2021 is het Lokaal Klimaat Akkoord gelanceerd. Een uniek akkoord dat nog nergens in Nederland zo is uitgevoerd. Met het akkoord wil gemeente Velsen bedrijven, organisaties, instellingen en inwoners met elkaar verbinden. Het doel? CO2-reductie in Velsen versnellen.

Wat is het Lokaal Klimaat Akkoord?

De gemeente verbindt koplopers op het gebied van duurzaamheid met bedrijven die veel impact kunnen maken op het gebied van CO2-reductie, zodat ze elkaar kunnen inspireren en kennis kunnen delen. Daarnaast verbinden we inwoners en andere organisaties met elkaar door ze initiatieven in te laten dienen via de website Velsengoedbezig.nl! Om hen hiervoor extra te motiveren, plant de gemeente voor elk ingediend initiatief één boom. Velsen heeft daarnaast een aantal bedrijven als supporter gevraagd om de kosten voor het planten van bomen te betalen en is erg blij met hun enthousiaste deelname.

De bedrijven & organisaties die meedoen zijn: Wageningen Marine Research, Pieter Vermeulen Museum, Kloosterboer, Brederode Wonen, Zeehaven IJmuiden NV, Woningbedrijf Velsen, Kuuk, Energiek Velsen, OV IJmond, Greenbiz IJmond, Rigo verffabriek, BTAC Solutions, Dunamare onderwijsgroep, IJmond Bereikbaar, Velison Wonen, Telstar, De Bie Buitenwerk, ViVa! Zorggroep, Strandpaviljoen Aloha en Strandpaviljoen Timboektoe. Gemeente Velsen en Blok System Supply zijn klimaatpartners én supporters. Vattenfall en Tata Steel zijn supporters. 

Waarom uniek?

Het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen is geen akkoord dat extra verplichtingen oplegt, maar het is een akkoord dat helpt om de reductie van CO2-uitstoot te versnellen. Het concept is gebaseerd op verbinding. De gemeente faciliteert dat kennis, kunde en enthousiasme wordt gedeeld. Het idee hierachter is dat iemand eerder verduurzaamt als een buurman of buurbedrijf dit al heeft gedaan, hier enthousiast over is en zijn kennis deelt.

Het Lokaal Klimaat Akkoord vindt daarnaast niet opnieuw het wiel uit, maar maakt vooral alle lopende projecten en initiatieven zichtbaar: ‘er gebeurt al veel en er kan nog veel meer’. Hierdoor inspireren inwoners en bedrijven elkaar om mee te doen.

Gemeente geeft goede voorbeeld

Als we willen dat inwoners, bedrijven en organisaties elkaar inspireren op het gebied van CO2-reductie, moeten we als gemeente het goede voorbeeld geven. Daarom brengen wij als gemeente ook ons CO2-verbruik omlaag. In 2020 zijn we gestart met een CO2-reductieplan voor de gemeentelijke organisatie. We nemen maatregelen die betrekking hebben op schone energie, duurzaam vervoer en circulaire economie. Het doel dat we stelden: in 2025 70% CO2-reductie ten opzichte van 2019, en in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat is meer dan wettelijk verplicht: in principe moeten we namelijk voor 2030 55% CO2 gereduceerd hebben.