Klimaatverandering en vergroenen

Door klimaatverandering ontstaat vaker water- en hitteoverlast. Onze steden en dorpen moeten veranderen om deze overlast tegen te gaan. Hier gaan we als gemeente natuurlijk mee aan de slag, maar ook inwoners kunnen veel doen. Vergroenen is de beste manier om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. Daarnaast helpt dit ook voor het behouden van insecten.

Groen dak

In Velsen stimuleren we inwoners om een groen dak te nemen. Een groen dak is een dak met beplanting erop. Vaak gaat het om sedum, een vetplantje dat goed tegen droogte kan. Een blauwgroen dak is een begroeid dak, met daaronder waterberging. Daardoor kan het goed regenwater opslaan, waardoor de riolering wordt ontlast. Beide soorten daken zijn goed voor de biodiversiteit (meer insecten). Daarnaast zorgen ze voor extra isolatie in bijvoorbeeld uw schuur of uitbouw. Er worden regelmatig buurtinitiatieven gestart om groene daken aan te leggen in een wijk of straat. Hierdoor kunnen de kosten van het aanleggen van een groen dak flink omlaag. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Mariëlle. Zelf ook zo’n buurtinitiatief starten? Laat het ons weten via duurzaam@velsen.nl.

Geveltuintjes

Elke verwijderde tegel helpt, dus ook een geveltuin! Hier helpen we inwoners bij.

Vergroenen openbare ruimte: Van Grijs naar Groen

In 2019 zijn we een campagne gestart om meer te vergroenen in Velsen-Noord en IJmuiden-Noord. We hebben inwoners gevraagd versteende locaties aan te leveren, en inmiddels hebben we 22 plekken vergroend. We zijn nu aan het onderzoeken of we een tweede editie kunnen houden in 2023 of 2024.

Vergroenen schoolpleinen

Schoolpleinen bestonden tot voor kort vaak alleen uit tegels, waren saai en nodigden weinig uit tot spelen. Het Pieter Vermeulen Museum helpt scholen bij het vergroenen van schoolpleinen. Veel scholen in Velsen hebben inmiddels een groen schoolplein.

In 2021 is er met hulp van het Lokaal Klimaat Akkoord op bijna elke school in Velsen een boom geplant om zo te helpen schoolpleinen te vergroenen.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.