Groen dak

Een groen dak is een dak met beplanting erop. Vaak gaat het om sedum, een vetplantje dat goed tegen droogte kan. Een blauwgroen dak is een begroeid dak, met daaronder waterberging. Daardoor kan het goed regenwater opslaan, waardoor de riolering wordt ontlast.

Groene daken-actie in Velsen

In Velsen stimuleren we inwoners om een groen dak te nemen. Daarom helpen we inwoners met het opstarten van een buurtinitiatief. Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En inwoners maken ook nog eens kans op de subsidie van Hoogheemraadschap van Rijnland. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Mariëlle.

De groene daken-actie van 2024 is in april afgerond. 84 inwoners hebben hun daken vergroend op 20 april. 

We zoeken voor de actie in 2025 nieuwe dakboswachters! U kunt zo voordelig een groen dak aanschaffen, uw buurt vergroenen en meer contact krijgen met uw buren! Wilt u zelf een buurtinitiatief starten begin 2025? Laat het ons dan weten via duurzaam@velsen.nl.

Zelf aan de slag

Als u geen zin heeft om mee te doen met een buurtinitiatief of om een buurtinitiatief te starten, kunt u natuurlijk ook gewoon zelf op zoek gaan naar een leverancier. Er zijn genoeg aanbieders die groene daken kunnen aanleggen in onze regio. U kunt het dak ook aanschaffen en het zelf aanleggen. Het aanleggen van een groen dak is redelijk makkelijk.

Een optie is ook om uw groene dak te combineren met zonnepanelen. Uw zonnepanelen leveren dan meer stroom op. 

Subsidie

Er is geen subsidie beschikbaar vanuit gemeente Velsen. Hoogheemraadschap van Rijnland geeft echter wel subsidies voor buurtinitiatieven, dus als inwoners samen met een groep buren een groen dak aanleggen. Als u mee doet met een van de buurtinitiatieven van Rooftop Revolutionexterne-link-icoon, zorgen wij voor de subsidieaanvraag.

Groen dak op bedrijfspand

Wilt u als ondernemer uw bedrijf verduurzamen door middel van maatregelen zoals een groen dak? De vereniging GreenBiz IJmondexterne-link-icoon helpt ondernemers in de IJmond met het verduurzamen van hun bedrijf en bedrijventerrein.

Meer informatie over een groen dak vind je op Milieu Centraal. externe-link-icoon