In Velsen komt de eikenprocessierups voor. Deze rups veroorzaakt irritatie aan de ogen en de luchtwegen, jeuk en huiduitslag.

De eikenprocessierups heeft haren om zich te beschermen tegen vijanden. Deze haren komen via de wind in de lucht en kunnen bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties veroorzaken.

Waar zitten eikenprocessierupsen?

De eikenprocessierups zit meestal in eikenbomen. Meerdere eikenprocessierupsen kunnen samen een boom helemaal kaal eten. 

Hoe herken ik eikenprocessierupsen?

De eikenprocessierups is te herkennen aan lange witte haren. Hun nesten lijken op een dicht spinnenweb en zijn te vinden op de boomstammen of op dikkere takken van de eik.

Welke klachten veroorzaken de haren van deze rupsen als ik ermee in aanraking kom? 

Irritatie aan de ogen en de luchtwegen, jeuk en huiduitslag. In het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enige dagen tot weken. Krijg je dikke oogleden, lippen, of een dikke tong, of word je benauwd? Neem dan direct contact op met de huisarts of bel 112

Hoe kan ik klachten voorkomen?

  • Vermijd contact met de rupsen. 
  • Kom niet in de buurt van de nesten van de rupsen. 
  • Bedek de armen en de benen goed in het gebied waar de rupsen voorkomen. 
  • Ga in een gebied waar de dieren voorkomen niet op de grond te zitten.

Wat moet je doen als je klachten hebt? 

  • Vermijd krabben en/of wrijven.
  • Was je huid goed met water en spoel je ogen met water.
  • Jeukt je huid, of heb je rode bultjes? Plak dan plakband op de huid, trek het plakband er weer af om de haren van de rupsen snel te verwijderen.
  • Was je kleding op 60 graden.

Neem bij ernstige klachten altijd contact op met uw huisarts of de GGD!

Melden eikenprocessierups of de bastaardsatijnrups

Als de eikenprocessierups of de bastaardsatijnrups in een boom zitten, kan dit leiden tot een plaag. Heb je een (nest van de) eikenprocessierups gezien? Laat het ons weten via de Slim Melden-app of https://www.velsen.nl/producten/melding-openbare-ruimte. Wij zullen dan zo snel mogelijk actie ondernemen. Twijfel je of de rups in je eigen tuin zit? Meld het dan ook! Wij komen dan kijken of het inderdaad de eikenprocessierups is (de verwijdering is dan wel voor eigen kosten).

Meer informatie over de rups en hoe je deze kunt herkennen, staat hier: PDFFolder eikenprocessierups