Een verstopt riool
Riolering is het ondergrondse stelsel van buizen en straatkolken (putten) dat wordt gebruikt om het afvalwater van woningen en het regenwater van straten af te voeren.
Beschrijving
Een riool kan verstopt raken. Een verstopping kan zowel in het openbare (gemeentelijke) deel zitten als in uw eigen riolering. De grens tussen het gemeentelijke deel van de riolering en die van u ligt meestal ter hoogte van de erfgrens.
Heeft u een verstopt riool? Onderzoek dan eerst waar het probleem zit.
Wat u zelf kunt doen
Stap 1 Wie is de eigenaar?
Een riool kan verstopt raken. Een verstopping kan zowel in het openbare (gemeentelijke) deel zitten als in uw eigen riolering. De grens tussen het gemeentelijke deel van de riolering en die van u ligt meestal ter hoogte van de erfgrens.
Is het niet uw eigen woning, maar woont u bijvoorbeeld in een huurwoning? Neemt u dan contact op met uw verhuurder.
Bent u de eigenaar van de woning? Dan onderzoekt u eerst zelf waar de verstopping zit.
Stap 2 Waar zit de verstopping?
Zit na onderzoek de verstopping in of onder uw huis bij één van de afvoeren/huisaansluitingen? Dan moet u het probleem zelf oplossen. Een loodgieter of ontstoppingsbedrijf kan de afvoer(en) reinigen of doorspuiten. U betaalt zelf de kosten.
Let wel goed op dat u een erkend bedrijf, aangesloten bij een branchevereniging, benadert.
Bij twijfel kunt u reviews controleren van een bedrijf. Probeer de plaatselijk bekende loodgieters of rioolontstoppingsbedrijven.
Als de verstopping niet binnen bij een afvoer zit, kan het probleem in het gemeentelijke deel (openbare grond/stoep) van het riool zitten. U kunt dan contact opnemen met gemeente Velsen via telefoonnummer 0255 567200.
Als de verstopping na onderzoek van de gemeente toch in of onder uw woning zit, betaalt u de gemeentelijke kosten van € 125,- (tarief 2025). U moet in dat geval zelf de verstopping (laten) verhelpen. Ook eventuele schade door de verstopping betaalt u zelf.
De grens tussen het gemeentelijke deel van de riolering en die van u als eigenaar, ligt meestal ter hoogte van de erfgrens.
Heeft u geen voortuin, en denkt u dat het nodig is om te graven in het openbare gebied of stoep neem dan altijd contact op met de gemeente via telefoonnummer 0255 567200.
U betaalt niets als de verstopping in het gemeentelijk deel zit. Ook uw eventuele schade wordt door de verzekering getaxeerd en vergoed.
Als de verstopping toch in of onder uw woning zit betaalt u de gemeente onderzoekskosten (€ 125,- tarief voor 2025). U moet zelf de verstopping (laten) verhelpen. Ook eventuele schade door de verstopping betaalt u zelf.
Heeft u geen voortuin, en denkt u dat het nodig is om te graven in het openbare gebied of stoep, neem dan eerst altijd contact op met gemeente Velsen via telefoonnummer 0255 567200.
Bijzonderheden
Gaat het om een verstopte put (kolk) in de straat, dan kunt u voor de snelste afhandeling een online melding doen via: melding openbare ruimte.
Kolken op schoolpleinen, op grond van woningeigenaren, woningbouwverenigingen of particulier terrein zijn niet van de gemeente en worden daarom niet schoongemaakt. Hiervoor belt u een (erkend) commercieel bedrijf. De kosten hiervoor betaalt u zelf.
Een melding maken
Doe een melding via de pagina Melding openbare ruimte.
U kunt ook een Melding Openbare Ruimte maken via de Fixi app.
Download de Fixi app in de Google Play Store (voor Android) of in de Apple App Store (voor iOS).
U kunt uw melding ook telefonisch doen via: 0255 567200 of aan de balie in het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis.