Duurzaam verhaal Toon: 'Duurzaam wonen in een monumentaal pand, die uitdaging ga ik aan'

14 december 2020
Duurzaam verhaal

Sinds een klein jaar zijn Toon Roodbergen en Jans van der Woude de trotse bewoners van een villa in Santpoort-Zuid, ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Na veel plannen en puzzelen ligt er een uitdagend plan klaar om dit monument zo energiezuinig mogelijk te maken. Ondertussen heeft Toon zich ook aangemeld als energiecoach bij coöperatie Energiek Velsen, want: “van alle dingen die je kunt doen met je leven, vind ik inzet voor duurzaamheid goed bestede tijd.”

'Dat wordt een hele klus', zeggen bezoekers als Toon zijn plannen voor de villa vertelt. En dat is waar, maar dat houdt hem zeker niet tegen. Deze mooie plek, waar hij nu al met zoveel plezier woont, is het waard. “Bij de voorbereidingen op de verbouwing loop je tegen allerlei dingen aan die toch anders liggen dan je denkt. Het is een kluwen wol met allemaal losse eindjes. Als je aan een eindje begint te trekken, raakt ergens anders iets in de knoop. Dus het eerste wat je moet doen is die kluwen ontwarren: wat heeft met elkaar te maken en waar ga je tegenaan lopen? Als je wilt isoleren, moet je bijvoorbeeld wel opletten of je niet ergens vochtproblemen krijgt. En bedenk, voordat je met tochtstrips aan de slag gaat, of je daarmee niet je enige bron van frisse lucht dichtzet. Als je dat allemaal in kaart hebt, weet je hoe je het beste kunt starten.”

Zijn eigen project start met het platte dak. Dat wordt geïsoleerd, er komen zonnepanelen op, er worden ventilatiekanalen met warmteterugwinning op aangelegd en collectoren voor een zonneboiler. De grootste klap in energiewinst is dan gemaakt, volgens Toon.

Op weg naar energieneutraal

Een ander groot project binnen de verbouwing is het herstellen van de vloerverwarming, die Gerrit Rietveld zelf al in de meeste kamers had voorzien. “Het huis is in 1960 gebouwd, toen was vloerverwarming nog niet zo ontwikkeld. De ijzeren pijpen zijn al snel gaan lekken, en toen zijn er gewone radiatoren opgehangen. Wij willen die vloerverwarming terugbrengen met nieuwe technieken, zodat we lagetemperatuurverwarming kunnen toepassen.” Met deze stap wordt de woning niet alleen duurzamer, maar ook weer meer teruggebracht naar het oorspronkelijke idee van de architect. Toon schat in dat de woning net niet helemaal energieneutraal te maken is, maar hij wil zo dicht mogelijk in de buurt komen.

Duurzame innovaties

Ook op een heel ander terrein zet Toon zich in voor duurzaamheid. Hij heeft in een jong bedrijf geïnvesteerd, dat mobiele batterijcontainers maakt en verhuurt. Deze kunnen worden ingezet in plaats van een aggregaat, bijvoorbeeld op festivals en bouwplaatsen. “Ik heb ze geholpen om de eerste batterij te kunnen kopen, nu hebben ze een grote vloot, waarmee ze op allerlei plekken schone energie kunnen leveren en het energienetwerk kunnen balanceren.”

Kennis verspreiden

Uit Toons verhaal blijkt dat technische innovaties zijn interesse hebben, hoewel hij zelf vooral in de zakelijke en financiële dienstverlening heeft gewerkt. Nu hij zijn werk deels heeft afgebouwd, heeft hij tijd vrij om zich nog meer met duurzame oplossingen bezig te houden. En zo heeft hij onlangs zijn start gemaakt als vrijwillige energiecoach. De coaches komen op bezoek bij bewoners om samen naar mogelijkheden tot verduurzaming te kijken. 'Deze manier van kennis verspreiden vind ik heel positief, daar werk ik graag aan mee. De inzichten die ik opdoe tijdens mijn eigen verbouwing kan ik inbrengen als coach, en andersom ben ik ook benieuwd naar wat ik weer van anderen opsteek.'

Tips

  • Energie besparen is geld besparen. Je kunt je geld voor leukere dingen gebruiken dan je huis verwarmen en verlichten; dus hoe minder je verbruikt des te meer hou je over.
  • Neem bij iedere verduurzaming vooraf de tijd voor een compleet overzicht van mogelijke maatregelen. Alleen dan kun je de juiste volgorde plannen.
  • Een gesprek aanvragen met een energiecoach kan via Energiek Velsenexterne-link-icoon.