Duurzaam verhaal Sebastian: 'Alles wat je al doet om duurzamer te leven is goed!'
Sebastian Dinjens, wethouder klimaat en duurzaamheid, is ervan overtuigd dat we onze samenleving duurzamer kunnen maken. “Het begint bij jezelf door je af te vragen ‘Welke bijdrage ben ik bereid te leveren?' Maar dat is niet genoeg. Voor een duurzamere toekomst is het nodig om als samenleving ook duidelijke overkoepelende afspraken met elkaar te maken.”
Samen met zijn vrouw heeft GroenLinks-wethouder Sebastian Dinjens twee dochters. Als wethouder is hij samen met de andere leden van B&W verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. Zijn portefeuilles zijn Ruimtelijke Ontwikkeling, Duurzaamheid, Leefbaarheid en Jeugd. ‘Groeien is durven veranderen’, aldus Sebastian. Hij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en is ervan overtuigd dat we onze samenleving duurzamer kunnen maken.
Sebastian: ‘Wat hebben een kabeljauw, een ijsbeer en een monarchvlinder met elkaar gemeen? Deze dieren worden steeds zeldzamer door de opwarming van de aarde. Dat raakt me. Als kind van 8 jaar greep het uitsterven van dieren me al aan. Ik vroeg mijn moeder in die tijd ook of ik vegetarisch mocht eten, waar ze direct mee instemde. Pas op latere leeftijd hoorde ik dat ze het zelf ook al overwoog. Maar dat het er nog niet van was gekomen het idee daadwerkelijk uit te voeren.”
Helpende regels en afspraken
Sebastian merkt vaak dat mensen wel iets willen bijdragen aan duurzaamheid, maar dat het er niet echt van komt. “Bijvoorbeeld omdat plofkip nog steeds in de supermarkt ligt en goedkoper is dan biologische kip. Hier ligt een belangrijke taak voor de overheid. Je moet er als inwoner vanuit kunnen gaan dat wat in de schappen ligt goed is voor de samenleving. Vlees eten mag. Maar dan graag zonder dat het in de top 3 van oorzaken van maatschappelijke problemen staat. Je kunt dan zeggen ‘Het begint bij jezelf’, maar dat is niet genoeg. Ik geloof dat er duidelijke overkoepelende en niet-concurrerende regels nodig zijn vanuit de overheid.”
Als voorbeeld noemt hij de 15 cent statiegeld die komende zomer wordt ingevoerd op kleine plastic flesjes. “De sector kreeg eerst de kans om zelf de problemen met het zwerfafval aan te pakken. Nu dat niet gelukt is, stelt de overheid statiegeld in. Een overheid moet ervoor zorgen dat inwoners en ondernemers makkelijker een duurzame afweging kunnen maken.”
Niet oordelen
“Alles wat je al doet om duurzamer te leven is goed”, vindt Sebastian. Hij wil zeker niet met een opgeheven vingertje zijn oordeel uitspreken. “Dat leidt nergens toe. Het gaat er niet om dat je alles doet wat je kan. Want dat is in de moderne samenleving niet eenvoudig. Ik stel mezelf wel vaak die vraag: ‘Doen we echt wat we kunnen?’ Ik rijd in een hybride auto waarvan ik vind dat we die als gezin nodig hebben om de kinderen naar sport- en muziekles te brengen. We hebben zonnepanelen en scheiden afval. Maar zero waste leven bijvoorbeeld, een leven zonder afval, voelt voor ons gezin nu nog een brug te ver. Mijn jongste dochter kijkt graag naar de serie ‘Our Planet’ op Netflix. Als zij daardoor geïnspireerd op een dag vraagt: ‘Papa, kunnen we zero waste gaan leven?’ Dan hoop ik dat ik er klaar voor ben om die uitdaging aan te gaan. Net zoals mijn moeder er kennelijk klaar voor was toen ik op jonge leeftijd vegetarisch wilde eten.”
Kies wat voor jou haalbaar is om te doen
“Welke bijdrage ben je bereid te leveren aan de vermindering van CO2? Het is mooi om daar als gemeenschap met elkaar over te praten; dit is onze afdruk, dit zijn mogelijke maatregelen, welke afwegingen maken we?” Sebastian vergelijkt het weleens met de tijd dat hij op dieet was. Suiker ging uit zijn eetpatroon, behalve af en toe een stuk chocolade. Dat wilde hij niet opgeven. Het ging niet om de nullijn, maar om het maken van bewuste keuzes om succesvol gewicht te verliezen. “Kies wat voor jou acceptabel is. Misschien ben jij nog niet bereid om biologisch vlees te kopen, maar wel scharreleieren in plaats van kooi-eieren. Wil je nog niet overstappen naar een ‘groene’ bank om duurzaam te sparen, maar kijk je wel een keer naar je energiecontract. En plant je een boom in je achtertuin of tover je je balkon om tot een groene oase. Als de overheid dan zorgt voor slimmere regels voor inwoners en ondernemers, dan maken we samen weer een sprong vooruit.”
Tips van Sebastian:
- Stel jezelf regelmatig de vraag: ‘Wat ben ik bereid te doen?’
- Ga met elkaar in gesprek over duurzaamheid in je dagelijks leven
- Oordeel niet over elkaar
- Kies een paar dingen die je kunt doen, naast de dingen die je niet kan/wil doen.
Velsen wordt een duurzame, klimaatneutrale gemeente. We gaan anders om met energie en houden rekening met klimaatverandering in een circulaire economie vol economische kansen. We consumeren anders en minder, denken na over schoon vervoer en hergebruiken materialen. Verandering bereiken we samen met inwoners, instellingen en ondernemers.