Duurzaam verhaal Marc: 'Je wil dat jongeren ook een toekomst hebben op deze planeet'

23 oktober 2020
Duurzaam verhaal

Het Vellesan College draagt zorgzaamheid voor het milieu uit. Rector Marc Boelsma vindt dat je duurzame kansen dan ook steeds serieus moet overwegen. Zelfs als je daarvoor je nek moet uitsteken. “Op een school ben je dagelijks bezig met de toekomst van jongeren, dan wil je dat die jongeren straks ook een toekomst hebben op deze planeet.”

Het Vellesan College kreeg in 2017 het eerste riothermie-systeem van Nederland. De nieuwbouwvleugel van het monumentale pand wordt sindsdien gasloos verwarmd én gekoeld via rioolwater. En nee, dat geeft geen rare luchtjes. “Dat soort vooroordelen moet je als eerste loslaten.”

Het systeem kwam dankzij een unieke samenloop van omstandigheden tot stand: de rioolbuizen moesten vervangen worden, de gemeente was actief op zoek naar duurzame innovaties, de nieuwbouwvleugel van de school beschikte over een geschikt laagtemperatuursysteem (vloerverwarming) en een Nederlands bedrijf durfde de technische uitdaging aan te gaan.

Beter dan verwacht

Ruim drie jaar later kan Marc vol overtuiging zeggen dat de aanleg een juiste beslissing is geweest. “De vermindering van de CO2-uitstoot is aanzienlijk. We besparen ongeveer 13.000 kubieke meter aan gas per jaar. Dat is zelfs nog meer dan we van tevoren hadden verwacht.”

Marc vertelt dat het comfort in de winter ongewijzigd is. In de zomer is het zelfs iets beter geworden, omdat het systeem ook kan koelen. En dat is met de hittegolven van de afgelopen jaren geen overbodige luxe. “Koelen kost wel iets meer energie (stroom) dan we hadden voorzien, maar het is voor het leerklimaat zoveel beter, dat we dat ervoor over hebben.”

Betrokkenheid stimuleren

De leerlingen waren actief betrokken bij de aanleg van het systeem. Het Vellesan College zoekt steeds naar manieren om hen bewust te maken van de zorg voor het milieu. Zo is de opbrengst van de zonnepanelen op het schooldak te volgen op borden bij de entrees.

“In lessen schenken we er aandacht aan dat we de planeet op een goede manier moeten achterlaten voor volgende generaties,” zegt Marc. “Dan vind ik ook: ‘preach what you teach’. We willen daadwerkelijk ons steentje bijdragen. Welke mogelijkheden zijn er om energieneutraal te worden en wat leveren die op? En dan bedoel ik niet alleen de kille rekensom, maar ook wat het maatschappelijk oplevert.”

Energiezuinige verlichting

Een nieuwe kans deed zich voor tijdens de eerste coronagolf. Terwijl de leerlingen thuis waren, werd het plafond in het monumentale deel van de school vervangen. Een ideaal moment om ook duurzame ledverlichting te plaatsen. Voor de aanleg heeft de school advies ingewonnen bij een expert; de verlichting kon nog energiezuiniger dan verwacht. Ook hier is niets aan het gebruiksgemak afgedaan, want ledverlichting is tegenwoordig van heel goede kwaliteit, ontdekte Marc: “Sommige medewerkers en leerlingen zeggen zelfs dat ze dit licht prettiger vinden dan voorheen. Maar de meeste merken het verschil niet eens.”

Samenwerking

Het Vellesan College blijft ook in de toekomst steeds alert op kansen die zich voordoen. Marc Boelsma benadrukt dat samenwerking daarvoor noodzakelijk is. Het riothermie-systeem was er niet gekomen zonder wisselwerking met gemeente en marktpartijen. Maar ook binnen de school is het goed om op één lijn te zitten. “Om bij te dragen aan een beter milieu moet je out of the box denken, en dat doe je samen.”

Tips

  • Niet elke stap hoeft even groot te zijn, ook kleine druppels zorgen ervoor dat de emmer uiteindelijk vol komt;
  • Samenwerking is essentieel, als een andere partij het initiatief neemt voor een duurzaam project, sta daar dan voor open;
  • Ook interesse in riothermie(externe link)externe-link-icoon? Het is geschikt voor gebouwen met lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.