Duurzaam verhaal Harry: 'Van grijze tegelvlakte naar groene speelplaats'

07 maart 2022
Duurzaam verhaal

Met enthousiasme kun je veel bereiken. Dat bewijst gymleraar Harry van der Burg, die het initiatief nam tot een metamorfose van het schoolplein rondom SBO De Boekanier in IJmuiden, onderdeel van het IKC IJmond. Groener, gezelliger en vooral: stimulerend om te bewegen en te ontdekken. 'Kinderen moeten worden uitgedaagd', vindt hij.

Het schoolplein bood enkele jaren terug een kale aanblik. Versleten speeltoestellen waren verwijderd, een zieke boom was geveld, maar er was niets voor in de plaats gekomen. De grijze tegelvlakte rond de school werd alleen nog opgefleurd door een prachtige oude boom op het kleuterplein. 'Dit kan zo echt niet', dacht Harry vaak als hij ’s morgens bij de school aankwam.

Spelen met water

De eerste stap was om nieuwe speeltoestellen te plaatsen. Die stonden hoog op zijn verlanglijstje: als geen ander weet Harry hoe belangrijk het is dat kinderen worden gestimuleerd om te bewegen. Bijzonder is de waterbaan die enkele maanden geleden is aangelegd, met sponsoring van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een duurzaam speeltoestel dat óók nog eens bijdraagt aan betere waterberging. Ondergronds is een buffer voor regenwater geboord, waar het water ook gefilterd wordt. De kinderen kunnen het water zelf oppompen en door houten bakken leiden. 'Het is érg populair, echt een supergoede vondst', vertelt Harry.

Vergroenen

Het plein wordt ook een steeds groener. Blinde muren zijn aan het zicht onttrokken door een mooie rij coniferen, en langs een deel van het hekwerk zijn klimopranken geplant. Gelukkig is inmiddels ook bekend dat de gevelde boom binnenkort vervangen gaat worden, en dat er zelfs nog een extra boom bijkomt vanuit het Lokaal Klimaat Akkoordexterne-link-icoon.

Die toename in beplanting is goed voor het klimaat, maar dat is voor Harry niet de belangrijkste drijfveer. 'Groen doet kinderen goed', zegt hij. Om die reden heeft hij ook een stukje niemandsland langs de school bij het plan betrokken. 'Het was verschrikkelijk verwaarloosd, onkruid, bouwpuin, viezigheid. Niemand had er iets aan.'

Daar is nu niets meer van terug te zien: een rij wilgentenen pronkt langs de betonnen schutting en een dikke laag houtsnippers siert de bodem. Het plan is om hier fruitbomen te planten. Aan weerszijden van de lange strook zijn met weggehaalde tegels grote bloembakken gebouwd, die als moestuintjes gaan dienen. Minder bestrating, meer groen én hergebruik gaan zo hand in hand.

Volop helpende handen

Harry is de drijvende kracht achter al deze positieve veranderingen, maar houdt er niet van om zelf op de voorgrond te staan. 'Je hebt iemand nodig die de kar trekt, maar je kunt het niet alleen.' Liever heeft hij het over alle anderen die tijd en liefde in het project stoppen: enthousiaste leerkrachten, medewerkers en cliënten van de naastgelegen Lotuz Dagbesteding, medewerkers van het Pieter Vermeulen Museum. Ook de naam van boswachter Theo Brouwer valt regelmatig. Deze oud-leerling denkt en helpt volop mee. Binnenkort komt hij boomstammen brengen, die als natuurlijke bankjes kunnen dienen. Een andere helpende hand is Niek de Groot, groendocent op het Tender College. Met enkele van zijn leerlingen – oud-leerlingen van De Boekanier – heeft hij een van de groene activiteiten ondersteund. Ook deelt hij zijn ervaringen met zijn eigen groene schooltuinproject.

Maar met de meeste trots vertelt Harry over de Boekanier-leerlingen die meehelpen. Zoals de jongens die zo opgingen in de opbouw van de moestuinbakken, dat ze de tijd helemaal vergaten. 'Geweldig om te zien.' Behalve menskracht is er voor zo’n groot project ook flink wat geld nodig. Harry heeft al heel wat uurtjes gestoken in subsidieaanvragen. Naast het Hoogheemraadschap van Rijnland droegen ook Landschap Noord-Holland, Tata Steel en het Schipholfonds bij. Ook was er een ouder die een gulle gift deed en kwam er een mooi bedrag voort uit een sponsorloop.

Voor Harry zit het project er bijna op; dit jaar gaat hij met pensioen. 'Ik heb 43 jaar in het onderwijs gezeten en zit al zo lang in deze buurt. Ik vind het leuk om dit nog voor de kinderen te kunnen doen.'

Tips

  • Enthousiasme is het belangrijkst om zo’n groot project te laten slagen.
  • Tegels eruit, groen erin; het is zo makkelijk.
  • Voor scholen: zorg per onderdeel dat iemand zich verantwoordelijk voelt. Je moet als het ware iemand eigenaar maken van een boom, een moestuinbak, een speeltoestel.

Velsen goed bezig

Deze weken zijn we druk bezig met het planten van bomen voor het Lokaal Klimaat Akkoord. We zeggen namelijk dat we voor elk duurzaam initiatief dat inwoners indienen op Velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon, één boom planten! De eerste groep bomen wordt geplant op schoolpleinen. Op 3 maart is de eerste boom op de Boekanier geplant! Zorg ook dat Velsen groener wordt, dien je uitgevoerde initiatief in op velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon! Of bekijk hoe je zelf aan de slag kunt.