Duurzaam verhaal Corina: 'Contact met de natuur is goed voor de vitaliteit'

13 februari 2024
Duurzaam verhaal

In contact staan met de natuur is goed voor mensen, is de vaste overtuiging van Corina Buisman. Daarom geeft zij trainingen en coaching op het ‘landje van Groen Vitaal’, een verborgen plekje vlakbij het station van Santpoort-Zuid. Het landje is ingericht met respect voor alles wat leeft – zoals voor de egels die schuilen tussen de takkenbossen.

Toen Corina’s vader een hartstilstand kreeg, kon ze nooit vermoeden dat dit het begin was van iets moois. Twee dames hielpen hem op tijd, en hij kwam erbovenop. Vanzelfsprekend ging ze langs om te bedanken. Zo raakte ze aan de praat over een stuk groen van de man van een van de dames. Ze bleken hetzelfde hart voor de natuur te hebben, en hij maakte een plekje voor haar vrij. Dat was de bijzondere opmaat voor het landje van Groen Vitaal.

Kruidenthee op het houtvuur

Wie een afspraak heeft op het landje, wordt verwelkomd met een grote pot kruidenthee, die boven een houtvuurtje hangt. “De theekruiden zijn hier verzameld”, vertelt Corina. “Ik heb kruidenbedden met bijvoorbeeld vrouwenmantel, munt en kamille, maar pluk ook wilde kruiden, zoals brandnetel, braamblad of kleefkruid.”

Over elk kruid weet ze iets te vertellen, want ze heeft onder meer opleidingen in kruidengeneeskunde en wildplukken gevolgd. Ze koopt alleen biologische zaden en planten, en zelf gebruikt ze ook geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen. “Vanzelfsprekend niet, biologisch is beter voor de gezondheid”, stelt ze.

Duurzame materialen

Alles wat Corina op het land gebruikt, is zoveel mogelijk van duurzame materialen óf uit hergebruik. De gietijzeren gieter, de picknicktafel, de bakstenen randen van de kruidenbedden: allemaal van Marktplaats. “De kweekbakjes zijn van plastic, maar die krijg ik van een onderneemster in het groen. Anders gaan ze bij het afval, nu worden ze volwaardig hergebruikt. In ruil krijgt zij van mij wat kruiden, zo help je elkaar.”

Al het drukwerk dat ze gebruikt – van theeverpakkingen tot wildplukkaarten – is van milieuvriendelijk papier, gemaakt van landbouwafval. 

Treffend is het verhaal achter de boomstronken, die als zitjes rond het kampvuur staan: “Tijdens de afgelopen zomerstorm zijn hier zestien bomen omgewaaid. Dit zijn de stammen; ze komen dus echt van dit stuk land.”

Blote voeten in de natuur

Corina heeft samen met een groep vrijwilligers het afgelopen jaar bergen werk verzet. Er zijn veel bramenstruiken en bamboeplanten verwijderd, om plaats te maken voor diverser groen. Ook is een dichtgeslibde geul opnieuw afgegraven, zodat regenwater weer goed weg kan. Het resultaat van al dat werk is dat er een grotere diversiteit aan planten kan groeien, en dat is goed nieuws voor insecten en vogels. 

Op het land heeft Corina onder meer verschillende ‘vitaliteitsplekken’ gecreëerd. Zo staat er een gietijzeren badkuip klaar voor een frisse koudwaterdompeling. Zelf neemt Corina wekelijks, het hele jaar door, een duik in het Duinmeer Oosterplas. “Goed voor de vitaliteit.”

Op een hoekje van het land heeft ze een ‘blotevoetenpad’ aangelegd. Dat is een klein looppad gevuld met verschillende natuurlijke materialen, zoals grind, dennenappels, hooi en berkenstammen. “Als je op blote voeten loopt, voel je alles en moet je goed opletten. Daardoor ben je heel gefocust; je kunt ook niet anders. Dat brengt mensen uit hun hoofd, in contact met de natuur.”

Rode wangen

Nu al deze elementen op het land zijn aangebracht, is Corina helemaal klaar voor coachings- en trainingstrajecten. Ze heeft bijvoorbeeld een teamdag voor een kinderdagverblijf georganiseerd. De deelnemers waren zo geïnspireerd dat ze plannen maakten voor een blotevoetenpad op het speelplein, om zo ook de kinderen dichter bij de natuur te brengen. Naast teambuilding denkt ze ook individuele werknemers van bedrijven iets te kunnen bieden: “Als je vastloopt in je werk, of worstelt met levensgebeurtenissen, kan het heel goed zijn om met je handen in de aarde te wroeten; om te zaaien, stekken, plukken en planten. En ik kan daar dan bij begeleiden. Ook vergaderen in het groen kan veel inspiratie geven.”

Het belangrijkste, volgens Corina: “Wat ik graag zie is dat mensen hier weggaan met rode wangen en blije gezichten. Dan is mijn missie geslaagd.”

Tips van Corina

  • Takkenbossen op een verloren hoekje in de tuin zijn een goede schuilplaats voor allerlei kleine dieren;
  • Wat ‘onkruid’ wordt genoemd, zijn vaak waardevolle planten, dus laat ze staan in plaats van ze weg te schoffelen. Verdiep je wel eerst in wildplukken, voor je er thee van zet of mee gaat koken;
  • Natuur is gezond voor je; leg daarom je tuin niet helemaal vol met tegels.

Duurzaam Velsen

Velsen wordt een duurzame, klimaatneutrale gemeente. We gaan anders om met energie en houden rekening met klimaatverandering in een circulaire economie vol economische kansen. We consumeren anders en minder, denken na over schoon vervoer en hergebruiken materialen. Verandering bereiken we samen met inwoners, instellingen en ondernemers. 

Laat ons weten wat voor duurzame acties jij neemt! Voor elke duurzame actie, planten we namelijk één extra boom in Velsen.