Digitaal veilig op vakantie

03 augustus 2022
Actueel nieuws

De vakantieperiode is begonnen. Voor cybercriminelen de mogelijkheid om dichterbij uw gegevens te komen.

Tips hoe u zich kunt wapenen op uw vakantieadres

Deel niets op social media

Laat cybercriminelen niet weten dat u op vakantie bent door dit op social media te melden. Hebt u leuke vakantiekiekjes? Deel deze pas op social media als u terug bent van vakantie. Kunt u niet wachten? Deel dan uw foto’s via bijvoorbeeld WhatsApp aan de mensen die u vertrouwt.

Gebruik geen gratis wifi

Maak geen gebruik van een gratis open wifi-netwerk verbinding tijdens uw vakantie. Vraag het hotel, vakantiehuis of de camping naar hun beveiligde wifi-netwerk. Nog beter is om het wifi-netwerk (mobiele hotspot) van uw eigen telefoon te gebruiken. Houd dan wel rekening met mogelijke extra kosten voor uw datagebruik (in het buitenland).

Doe bankzaken op uw eigen mobiel

Gebruik voor internetbankieren op vakantie alleen uw smartphone waarop u de app van uw bank hebt geïnstalleerd. Deze in combinatie met 4G zorgt voor een veilige verbinding. Vermijd betalingen via een webbrowser op openbare computers.

Wees alert, check berichten

Krijgt u een bericht van iemand die zegt een familielid te zijn met de boodschap dat zijn of haar telefoon verloren is op vakantie? Wees alert! Criminelen doen zich regelmatig voor als een bekende en vragen om geld. Zorg ervoor dat u altijd de persoon in nood persoonlijk spreekt. Als ze een appje kunnen sturen, kunnen ze u ook bellen!

Geef nooit uw identiteitsbewijs af

Wees voorzichtig met uw reisdocumenten. Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af! Wordt er om een kopie gevraagd? Geef dan een eigen kopie waarin u overbodige gegevens onleesbaar hebt gemaakt.

Wees alert en geniet van een heerlijke vakantie!

Lees meer over cybercrime of internetoplichting