5 palen met zonnebrandcrème Velsen

28 mei 2024
Actueel nieuws

Tot en met eind september vindt u in uw gemeente openbare insmeerpunten met factor 30 zonnebrandcrème. Mocht u vergeten zijn uzelf in te smeren of om eigen zonnebrandcrème in te pakken, dan kunt u zich bij deze punten gratis insmeren en uw huid goed beschermen.

U vindt 5 slimme zonnebrandpalen van gemeente Velsen, het Zilveren Kruis en het Huidfonds. Deze werken op zonne-energie en geven insmeeradvies. Het apparaat meet ook de hoogte van de UV-index, het risico om te verbranden en bevat zonnebrandcrème (SPF30) die de huid beschermt tegen UVA en UVB. Op www.velsen.nl/5-palen-met-zonnebrandcreme-in-velsenexterne-link-icoon vindt u meer informatie over de locaties

Daarnaast hangen op meerdere locaties in Velsen, zoals sportcomplexen, speeltuinen en de kinderboerderij, zonnebranddispensers met zonnebrandcrème (SPF30) waar inwoners en bezoekers zich ook gratis kunnen insmeren.

Meest voorkomende vorm van kanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 1 op de 5 mensen krijgt het. Uv-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Elke zomer verbranden 1 op de 3 mensen en jaarlijks leidt dat tot zo’n 77.000 gevallen van huidkanker.
In kustgemeenten komt huidkanker bovengemiddeld vaak voor. Waarschijnlijk komt dit door blootstelling aan een hoger aantal zonuren en sterkere zonkracht langs de kust.
Ook mensen die buiten werken, buiten sporten en jonge kinderen met een extra kwetsbare huid lopen een extra hoog risico op huidkanker.

Samenwerken tegen huidkanker

Gemeente Velsen werkt samen met KWF Kankerbestrijding, de GGD, het Zilveren Kruis en het Nationaal Huidfonds aan huidkankerpreventie. Met de boodschap ‘Weren, kleren, smeren’ over de juiste zonbescherming.

Behalve het plaatsen van zonnebrandpalen werken de partijen samen om groene, schaduwrijke speelplekken bij kinderopvanglocaties te creëren, smeerteams in te zetten tijdens evenementen, en voorlichting te geven via bijvoorbeeld campagnes en gastlessen op scholen.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs van gemeente Velsen: “Iedere zomer komen veel mensen genieten van de mooie stranden in onze gemeente. Goed smeren is dan echt heel belangrijk. Zelfs op dagen dat de zonkracht laag is, kan je huid al verbranden. En daardoor loop je meer risico om huidkanker te krijgen. We zijn blij dat we bezoekers en inwoners kunnen helpen om dit te voorkomen door gratis zonnebrandcrème ter beschikking te stellen.”