100 bomen in Velsen-Noord voor het Lokaal Klimaat Akkoord

15 maart 2023
Duurzaam

Het afgelopen jaar hebben veel inwoners en organisaties initiatieven ingediend op de website Velsengoedbezig.nl. Vanuit het Lokaal Klimaat Akkoord belooft gemeente Velsen op deze website voor elk ingediend initiatief dat helpt CO2 te besparen, één boom te planten. Op 10 maart heeft gemeente Velsen samen met inwoners 100 bomen geplant. Initiatiefnemers, klimaatpartners en omwonenden kwamen ondanks de sneeuwstorm samen op de hoek van de Heirweg/Wijkeroogstraat.

Sinds de lancering van het platform hebben 145 inwoners en organisaties hun initiatieven ingediend op het platform. Elk jaar plant gemeente Velsen bomen voor de nieuw ingediende initiatieven. Dit jaar zijn dat er dus 100. Deze initiatieven variëren van isoleren of zonnepanelen plaatsen, tot elektrisch rijden of het installeren van een warmtepomp. Elk initiatief dat helpt CO2 te besparen, is een boom waard.

Bomen in Velsen-Noord

De bomen zijn samen met de indieners van de initiatieven geplant op de hoek van de Heirweg en de Wijkeroogstraat. Het gaat om zomereiken, Spaanse aken, Hollandse Lindes, haagbeuken en ruwe berken. Klimaatpartner De Bie Buitenwerk hielp met het planten van de bomen. Tientallen initiatiefnemers waren aanwezig om te helpen hun boom te planten, ondanks alle sneeuwval. Ook waren er klimaatpartners aanwezig zoals Kuuk, Van der Meij, Cornelis Vrolijk en ViVa! Zorggroep. 

Bordje voor initiatiefnemers

Bij het nieuwe mini bos is een bordje geplaatst met de namen van de initiatiefnemers. Wethouder Jeroen Verwoort: ‘Bij de 100 bomen staat een bord met de namen van alle inwoners en organisaties die een boom verdiend hebben. Zo kunnen ze voor altijd aantonen dat die boom voor hún initiatief geplant is. Ik wil vooral oproepen: vul ook een initiatief in op Velsengoedbezig.nl, want dan planten we volgend jaar voor jouw initiatief een boom!’

Meer informatie over het Lokaal Klimaat Akkoord

Het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen heeft als doel de CO2-reductie te versnellen. Hoe? Door inwoners, ondernemers en organisaties met elkaar te verbinden via Velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon. Op deze website kan iedereen in Velsen zijn initiatieven indienen die helpen CO2 te besparen. Zo wordt voor inwoners inzichtelijk wat hun buren doen om te verduurzamen. En kunnen ze die eventueel om hulp vragen bij het verduurzamen van hun woning of bedrijf. Als inwoners, ondernemers of organisaties nog geen duurzame initiatieven hebben genomen, kunnen ze op deze website ook vinden hoe ze kunnen beginnen.

Al deze goede duurzame initiatieven belonen we met een extra boom, die weer helpt CO2 te compenseren. De bomen worden bekostigd door de supporters van het Lokaal Klimaat Akkoord. 

Campagne

Vanaf nu start gemeente Velsen ook weer met een campagne om Velsengoedbezig.nlexterne-link-icoon bij inwoners beter onder de aandacht te brengen. Voor alle nieuwe initiatieven die hieruit voortkomen, plant gemeente Velsen in het plantseizoen 2023/2024 een boom. 

Op de foto:  Wethouder Jeroen Verwoort (met boom) en Erik Muller van De Bie Buitenwerken trotseren samen met enkele inwoners de sneeuw tijdens het planten van bomen in Velsen-Noord. (Foto van Reinder Weidijk)