Veteranendag Velsen

De Veteranendag Velsen vindt jaarlijks plaats in oktober op een locatie in de gemeente. Alle Velsense veteranen ontvangen hiervoor een uitnodiging. Het is een dag van ontmoeten en het delen van herinneringen. Er wordt een gastspreker uitgenodigd en ook de burgemeester spreekt persoonlijk zijn waardering uit naar de veteranen. Als afsluiter volgt er een diner.

Velsense Veteranen

In Velsen wonen ongeveer 250 veteranen.  Een deel van de veteranen bezoekt jaarlijks de Velsense veteranendag. Alleen of met hun partner, een familielid, begeleider of een goede vriend. Wat deze dag voor hen betekent? 'Het delen van herinneringen en verhalen. Je hoeft elkaar niets uit te leggen, dat schept een band.'

Waardering uitspreken

Respect voor onze veteranen is belangrijk. Onze maatschappelijke waardering tonen we als gemeente aan onze veteranen op Veteranendag Velsen. Zij hebben zich immers ingezet voor onze vrede en veiligheid. Hun doorzettingsvermogen is voor ons een bron van inspiratie. Maar daarnaast staat elkaar ontmoeten en het samenbrengen van verhalen centraal tijdens deze dag.

Landelijke veteranendag

Sinds 2005 vindt elk jaar op de laatste zaterdag van juni een landelijke veteranendag plaats in Den Haag. De dag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering centraal staat.

Daarnaast organiseren zo’n 200 gemeenten een lokale veteranendag. Dat is belangrijk, want veteranen stellen erkenning en waardering 'van dichtbij' op prijs. De gemeente Velsen doet hier graag aan mee.

Delen van verhalen van veteranen uit Velsen

Het delen van verhalen is belangrijk omdat anderen daar herkenning en erkenning in kunnen vinden.