Trouwambtenaar voor 1 dag

Beschrijving

U heeft een trouwambtenaar voor 1 dag nodig als u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt laten voltrekken door:

  • een familielid, vriend of kennis
  • een ambtenaar uit een andere gemeente
  • een zelfstandig trouwambtenaar

Deze persoon moet worden benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (Babs). De benoeming is voor 1 dag of beter gezegd voor 1 huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij de plechtigheid is altijd een ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Velsen aanwezig.

Alleen mogelijk bij volledige ceremonie

Het is alleen mogelijk om een trouwambtenaar voor 1 dag uw huwelijk of partnerschap te laten voltrekken als u kiest voor een huwelijk in de trouwzaal in de middag of op een trouwlocatie. Bij een gratis huwelijk/partnerschap of bescheiden ceremonie kunt u geen trouwambtenaar voor 1 dag kiezen.

Aanvragen

Een aanvraag tot een trouwambtenaar voor 1 dag doet u uiterlijk 3 maanden vóór de datum van het huwelijk of de partnerschapsregistratie bij de gemeente waar de plechtigheid plaatsvindt.

Tijdsduur

Voordat u een aanvraag kunt doen, moet u al in het bezit zijn van een aantal documenten. De aanvraagtijd van deze documenten duren soms 4 weken.

Duur aanvraag VOG en BRP
Omschrijving Tijdsduur
Verklaring omtrent gedrag (VOG) 4 weken
Uittreksel Basis Registratie Personen (BRP) 3 werkdagen

Wat heeft u nodig?

  • Het aanvraagformulier verzoek trouwambtenaar voor 1 dag. Het formulier moet worden ondertekend door één van de partners en door degene die het huwelijk of het partnerschap wil voltrekken (trouwambtenaar voor 1 dag).
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG) van de toekomstige trouwambtenaar voor 1 dag. De verklaring mag maximaal 6 maanden oud zijn. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier VOG, die wij gemaild hebben. Dit aanvraagformulier is al grotendeels ingevuld. De Babs hoeft alleen zijn/haar eigen gegevens aan te vullen. Met het formulier en een geldig legitimatiebewijs vraagt de Babs zijn/haar VOG aan bij de gemeente waar hij/zij staat ingeschreven. Let op: Het aanvragen van een VOG-verklaring duurt ongeveer 4 weken.
  • Een uittreksel van de Basis Registratie Personen BRP (naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats en adresgegevens). 
  • Een kopie van de voor- en achterkant van een geldig legitimatiebewijs van de toekomstige Babs.

Na de aanvraag

Na de aanvraag nemen wij binnen 5 werkdagen contact met de Babs op om een afspraak te maken voor de beëdiging. De beëdiging is bij de rechtbank Noord Holland in Haarlem (Jansstraat 81, 2011 RW, Haarlem). De beëdiging is één keer per maand op de dinsdagmiddag om 13.30 uur, vaak op de 4e dinsdag van de maand.

Ongeveer 2 weken na de beëdiging hebben wij de stukken van de rechtbank binnen. Daarna wordt het huwelijksdossier afgerond. De éénmalige Babs krijgt een brief toegestuurd, met daarin: de beëdiging, benoeming en informatie over de werkwijze van de gemeente Velsen.

Kosten

Tarief 2023 

Omschrijving Kosten
Eenmalige aanwijzing/beëdiging  Babs € 201,60
Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) €  41,35
Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) €  15,70

 

Contactgegevens

Gemeente Velsen Burgerzaken

Bezoekadres

Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden

Klant Contact Centrum
Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres:
Postbus 465,
1970 AL IJmuiden

Telefoon 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

Website www.velsen.nl 
E-mail burgerzaken@velsen.nl

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.