Toelichting op ontwerp herinrichting Wijkerstraatweg
Aanleiding
In 2026 gaat de provincie Noord-Holland een fietsonderdoorgang maken onder de Velsertraverse (N197). Deze zal even ten zuiden van de Wijkerstraatweg aangelegd worden, dus aan de zijde van de Wijkeroogstraat (ongeveer in het verlengde van de Ladderbeekstraat). De huidige gelijkvloerse oversteek over de Velsertraverse, direct ten noorden van de Wijkerstraatweg, blijft ook bestaan. De verwachting is dat de meeste fietsers tussen Beverwijk en Velsen-Noord of de Velserpont gebruik gaan maken van de nieuwe fietsonderdoorgang. Daarmee kan immers het drukke verkeer en de verkeerslichten op de Velsertraverse omzeild worden. De onderdoorgang biedt voor fietsers een veilige, vlotte en betrouwbare route om de Velsertraverse te kruisen.
De meeste fietsers van en naar de Velserpont maken gebruik van de Duinvlietstraat, omdat de route via deze straat het kortst is en rechtstreeks aansluit op de Pontweg. Dit betekent dat de verkeerssituatie op het kruispunt Wijkerstraatweg-Wijkeroogstraat-Duinvlietstraat, bij de entree van Velsen-Noord, gaat veranderen. In de nieuwe situatie zullen veel fietsers de drukke Wijkerstraatweg gaan kruisen. Hiervoor is een veilig en fietsvriendelijk kruispunt nodig. Om dit te bereiken wil de gemeente Velsen het kruispunt, en de aansluitende delen naar de Duinvlietstraat en de nog aan te leggen fietsonderdoorgang, een nieuwe inrichting geven.
Participatie
Op 31 maart 2025 hebben we een informatiebijeenkomst gehouden voor alle omwonenden van de rotonde en bewoners van Velsen-Noord. Tijdens de bijeenkomst is een presentatie gehouden over het doel en nut van een rotonde als alternatief voor het kruispunt, werd een eerste ontwerp getoond en werd het proces toegelicht: eerst participatie, dan inspraak en daarna besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders. Er waren tijdens de bijeenkomst ongeveer 40 personen aanwezig, inclusief twee journalisten. Op 1 april verscheen een artikel hierover in de IJmuider Courant.
Tijdens de presentatie werden vragen gesteld over nut en noodzaak van de rotonde. Hoewel er af en toe kritische geluiden werden geuit, was een deel van de bewoners ook positief over de plannen. Aan het einde van de bijeenkomst hadden bewoners de mogelijkheid om op tekeningen van de rotonde ideeën op te schrijven of te tekenen. Deze ideeën zijn meegenomen in het ontwerpproces.
Ontwerpuitgangspunten
Verkeer
Op dit moment is het kruispunt heel eenvoudig vormgegeven als gelijkwaardig kruispunt met een verhoogd plateau. Er staan geen voorrangsborden en haaientanden. Dit betekent dat alleen de algemene voorrangsregels gelden, zoals verkeer van rechts heeft voorrang. Gezien de hoeveelheid verkeer is dit een minimale oplossing, die nog net voldoet omdat er weinig fietsverkeer van de zijrichtingen is. In de nieuwe situatie, met veel fietsers tussen de fietsonderdoorgang en de Duinvlietstraat (en vice versa), zullen vaker onduidelijke en onveilige situaties ontstaan en ook veel oponthoud voor zowel het fietsverkeer als het gemotoriseerde verkeer.
Het doel is dan ook om een verkeerssituatie te maken die:
- Een veilige en prettige situatie biedt voor al het fietsverkeer.
- Een veilige en vlotte afwikkeling mogelijk maakt voor de grote hoeveelheid autoverkeer van en naar de verschillende buurten van Velsen-Noord.
- De snelheid van het autoverkeer bij het in- en uitrijden van Velsen-Noord beperkt.
Voor deze verkeerssituatie is gekeken naar 3 mogelijke oplossingen.
- Voorrangskruispunt:
- Wijkerstraatweg in de voorrang als dominante richting voor het autoverkeer.
- Wijkeroogstraat-Duinvlietstraat in de voorrang als dominante richting voor het fietsverkeer.
- Verkeerslichten.
- Rotonde.
De conclusie was dat de aanleg van een rotonde bij de entree van Velsen-Noord de beste keuze is. Een voorrangskruispunt met de Wijkerstraatweg in de voorrang zou, evenals een kruispunt met verkeerslichten, heel nadelig zijn voor alle fietsers die hier moeten oversteken. Daarmee zou het voordeel van de fietsonderdoorgang weer teniet worden gedaan. Ook zijn dan onveilige oversteekacties te verwachten. Omgekeerd zou een voorrangskruispunt met de Wijkeroogstraat-Duinvlietstraat in de voorrang heel nadelig zijn voor het autoverkeer, omdat er dan met name in de spitsen veel gewacht moet worden op alle fietsers. Dit zou niet alleen verkeersonveilig gedrag uitlokken, maar voor het autoverkeer dat Velsen-Noord binnenrijdt ook leiden tot filevorming tot op de Velsertraverse.
Een rotonde bij de entree van Velsen-Noord biedt juist diverse voordelen:
- Een vlotte doorstroming voor alle vormen van verkeer, met fietsers in de voorrang.
- Veilig, herkenbaar en overzichtelijk op alle takken van het kruispunt.
- 24 uur per dag een snelheidsremmer bij het in- en uitrijden van Velsen-Noord.
Bij het ontwerpen van de rotonde is als uitgangspunt genomen dat er voor fietsers ook een directe schakel komt (in de vorm van een tweerichtingenfietspad) tussen de fietsonderdoorgang en de zuidkant van de rotonde en tussen de Duinvlietstraat en de noordkant van de rotonde. De fietsers hoeven hier dan niet te mengen met het autoverkeer van respectievelijk de Wijkeroogstraat en de Andreaweg.
Parkeren
Een ander uitgangspunt is dat de aanleg van de rotonde niet ten koste mag gaan van de parkeergelegenheid. Zowel aan de zuid- als noordkant van de rotonde worden de wegen iets verlegd om goed aan te kunnen sluiten op de rotonde. Hierbij worden ook nieuwe parkeervakken aangelegd.
Aan de zuidkant van de rotonde kunnen op dit moment 14 auto’s parkeren in het eerste deel van de Wijkeroogstraat (aan de zijkant van de woningen of in de grasberm). Dit aantal wordt ook in de nieuwe situatie weer mogelijk gemaakt.
Aan de noordkant van de rotonde komen er per saldo 4 parkeervakken bij:
- De 8 haakse parkeervakken in het deel van de Duinvlietstraat tussen de Wijkerstraatweg en Andreaweg worden vervangen door 6 nieuwe parkeervakken.
- Bij de aansluiting van het fietspad op de Duinvlietstraat komen 2 parkeervakken te vervallen.
- Op het eerste deel van de Andreaweg worden 8 nieuwe parkeervakken aangelegd.
Materiaal
In de nieuwe situatie worden de volgende materialen toegepast:
- Er komen groene parkeervakken aan beide zijden van de rotonde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamd Greengrid. Dit systeem is onderhoudsarm en groener dan de grasbetontegels. De ervaringen met dit systeem zijn bij meerdere gemeentes zeer positief. Het systeem is ook geschikt voor de zwaardere voertuigen, mits de juiste constructieopbouw wordt toegepast.
- Het wegdek van de rotonde bestaat uit zwart asfalt. De aansluitingen op de 30 km zijstraten worden vormgegeven als zogenaamde inritconstructies (verhoogd trottoir met inritblokken).
- Het wegdek van de zijstraten aan de zuid- en noordkant bestaat uit roodbruine klinkers.
- De fietspaden krijgen rood asfalt.
Stedenbouw
- Het gebied krijgt een groene uitstraling die past bij het entreegebied van Velsen-Noord en doet geen afbreuk aan de ambities voor de ecologische verbindingszone tussen Wijkeroogpark en Park Scheybeek die langs de noordrand van Velsen-Noord loopt.
- Verharding in het gebied wordt zo minimaal mogelijk gehouden. Waar het niet nodig is worden geen extra stroken met tegels of verharding aangebracht.
- De parkeerplaatsen aan de noordkant worden in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de parkeerplaatsen aan de zuidkant.
- Alle andere tussenruimtes worden groen ingericht, waarbij de totale kwaliteit van het groen in dit gebied hoogwaardig is.
Groen
- Groenvakken worden zoveel als mogelijk samengevoegd om het oppervlakte te vergroten en het aantal versnipperde groenvakken te minimaliseren;.
- Met de inrichting van de groenvakken wordt de biodiversiteit en de kwaliteit van het gebied verhoogd.
- Voor de aanleg van de rotonde moeten er een aantal bomen worden verwijderd die onder andere van mindere kwaliteit zijn. Hiervoor in de plaats worden nieuwe bomen geplant die diversiteit in het gebied brengen en de biodiversiteit verhogen.
Riolering
De huidige riolering wordt niet vervangen of aangepast. Uitgangspunt is dat de riolering van voldoende kwaliteit is en de levensduur nog minimaal 15 jaar bedraagt. Het verhard oppervlak wordt ten opzichte van de huidige situatie niet veel groter. Er wordt juist extra groen gerealiseerd. De verwachting is dan ook dat het rioolstelsel voldoende capaciteit heeft om het regenwater op te vangen. Door het realiseren van groene parkeervakken en extra groenvakken wordt het riool verder ontlast. In het ontwerp wordt afwatering opgenomen zoals straatkolken/trottoirkolken, om bij heftige buien het water ook deels op het rioolstelsel te laten afvoeren.
Trafostation
In Velsen-Noord zijn gemeente en Liander met elkaar bezig om het stroomnet te versterken en toekomstbestendig te maken. Er worden daarom acht nieuwe transformatorstation toegevoegd. Eén van deze stations dient te worden geplaatst in het projectgebied van de rotonde, om zo de beste kwaliteit aan stroom te leveren.
De beoogde locatie ligt in de huidige situatie in het stukje groen op de hoek van de Duinvlietstraat/Andreaweg, voor de printshop en in het verlengde van de woningen aan de Duinvlietstraat 57 & 59.
Procedure
De herinrichtingsplannen worden ter inzage gelegd in het gemeentehuis en zijn te vinden op de website van de gemeente Velsen. De inspraakperiode duurt van 14 juli tot en met 2 september 2025. Op 26 augustus 2025 wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd. Hier zal op een later tijdstip over gecommuniceerd worden.
Tijdens de inspraakperiode en de inloopbijeenkomst kunnen betrokkenen reageren op de voorgenomen plannen. Vervolgens worden de inspraakreacties verwerkt in een inspraakrapportage, waarna het college van burgemeester en wethouders een besluit zal nemen over het definitieve herinrichtingsontwerp.