Teresa da Silva Marcos (D66Velsen): Ik ben er voor jou

06 februari 2023
Raadscolumn

Het is bijna een jaar geleden dat ik als gekozen raadslid beëdigd ben! Ik wil iedereen bedanken die mij de raad in heeft gestemd. Stemmen: dat is keuzes maken, voor ons, voor onze toekomst, voor onze idealen.

Ik weet hoe het is om niet te kunnen stemmen, om je stem niet te mogen laten horen, uit angst, uit zelfbehoud. Het is een voorrecht om te kunnen stemmen! De keuze is vaak moeilijk, maar niet je stem laten horen, is een gemis; voor jou, voor iedereen. Ik maak mij hier zorgen over.

Over anderhalve maand zijn er alweer verkiezingen, zeer belangrijke verkiezingen. Voor de waterschappen. Die regelen de waterstand met gemalen en sluizen, ze zuiveren het afvalwater en beheren de dijken. Met de huidige klimaatveranderingen hebben zij een cruciale rol.

Maar ook voor de Provinciale Staten; de provincie bepaalt of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen mogen worden aangelegd. Ze bepaalt waar (spoor)wegen, scheepvaartverbindingen, industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen. Ook is de provincie verantwoordelijk voor de uitvoering van vergunningverlening en dus voor toezicht en handhaving ten opzichte van Tata Steel. Op deze manier werken ze samen met de IJmond gemeenten aan het verbeteren van de leefomgeving van het bedrijf.

Volksvertegenwoordiger zijn is voor mij de allermooiste functie ooit. Ik mag de stem zijn van de mensen uit de gemeente waar ik woon. Ik houd mij bezig met kunst en cultuur. Wat ben ik blij dat wij de REX Cultuur Dok krijgen; een plek voor inspiratie, ontmoeting, zelfontplooiing, creativiteit en plezier. Eén van mijn andere portefeuilles is dienstverlening; hoe de gemeente ten dienste van haar inwoners staat, zowel fysiek als digitaal. Recent heb ik raadsvragen gesteld over openbare en opengestelde toiletten. Deze moeten vindbaar zijn. Ik wil dat mijn gemeente een inclusieve gemeente is, waar iedereen zich prettig voelt en niet door bepaalde fysieke beperkingen tot eenzaamheid gedoemd is.

Ik denk veel aan de kinderen en jongeren met een beperking, die vaak in eenzaamheid in hun kamer de dagen spenderen, zonder dat er voor hen een kans is om mee te doen met de rest van de gemeenschap. Wiens ouders er soms alleen voor staan. Ik wil de stem zijn van alle vergeten Velsenaren! Heb je ideeën? Tips? Stuur ze naar tdasilvamarcos@velsen.nl. Ik ben er voor jou!