Teresa da Silva Marcos - D66 Velsen

26 juli 2022
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan Teresa da Silva Marcos van D66 Velsen over wat zij heeft met het gebied van het Noordzeekanaal.

'Wanneer je IJmuiden binnenrijdt is het Noordzeekanaal het eerste wat je ziet: soms rustig, bij vlagen onstuimig. Een wereld op zicht. Een wereld vol verhalen. 
Met onrust in de benen en mijn fototoestel in de hand loop ik er vaak langs, in de mist of met zonneschijn. Er is altijd iets te beleven. Aan het Noordzeekanaal zie je wat de mens heeft gecreëerd naast de natuur die daar ook haar weg weet te vinden. Een waterstroom, die scheidt en verbindt, net zo vol van tegenstrijdigheden als de mensen die er wonen.
Ik koester mijn herinnering aan mijn eerste Sail Amsterdam, als kersverse inwoner van Velsen. Samen met mijn twee oudste kinderen, zittend en spelend aan het kanaal, genietend van het weer en van de gezelligheid van dorpsgenoten, terwijl allerlei schepen voorbij voeren. In de avond, net terug van vakantie, wanneer de lichten van de fabrieken aan de overkant in het zicht komen, weet ik dat ik thuis gekomen ben.'