Stemmen

Om te mogen stemmen heeft u een stempas nodig en een identiteitsbewijs (rijbewijs, identiteitskaart of paspoort). Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Als u zelf niet kunt stemmen (bijvoorbeeld door ziekte of vakantie) mag u iemand vragen om voor u te stemmen. Dit kan op 2 manieren.

Voor elke verkiezing ontvangt u thuis de nodige stukken. U ontvangt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen:

  • Een persoonlijke stempas.

U ontvangt uiterlijk 4 dagen voor de verkiezingen:

  • De kandidatenlijst.
  • De adressen en openingstijden van de stembureaus.

Alle stukken worden verstuurd naar het adres waar u op 23 april 2024 stond  ingeschreven. 

Kiezerspas aanvragen

Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragenexterne-link-icoon. Met de kiezerspas kunt u in heel Nederland stemmen. 

Stempas of kiezerspas kwijt 

Heeft u 23 mei 2024 nog geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas of kiezerspas kwijt? Vraag dan een vervangende stempas of kiezerspas aan bij de gemeente. 

Dit kunt u doen: 

Daarna is het niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen. 

U kunt één keer een nieuwe stempas aanvragen.  Mocht u alsnog uw 'oude' stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. De oude stempas is ongeldig gemaakt.  

Iemand anders voor u laten stemmen

U kunt op 2 manieren iemand vragen om voor u te stemmen:

  • Via uw stempas. 
  • Via een machtigingsformulier.  

Iemand machtigen via uw stempas

Stap 1

U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. 

Stap 2

Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn. 

Stap 3

De gemachtigde laat de kopie van uw identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien. 

Let op! De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde kan voor maximaal 2 andere personen stemmen.

Iemand machtigen via een machtigingsformulier

U kunt ook een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen via een machtigingsformulierexterne-link-icoon. Dit heet een schriftelijke volmacht. Hiervoor zijn bij elke gemeente formulieren verkrijgbaar.

U kunt deze volmacht geven als:

  • U op de dag dat u kan stemmen niet in uw gemeente bent. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent of omdat u vanwege uw werk in het buitenland zit.
  • U geen kopie van uw identiteitsbewijs mee kan geven. Bijvoorbeeld omdat uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen is en u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs kan aanvragen.

U stuurt het formulier naar burgerzaken@velsen.nl of per post naar Gemeente Velsen, Burgerzaken Verkiezingen, Postbus 465,1970 AL IJmuiden.

Uw aanvraag moet 3 juni 2024 binnen zijn. Uw gemachtigde krijgt het volmachtbewijs zo snel mogelijk thuisgestuurd. Stuur uw aanvraag wel ruim van tevoren in. Wij verwerken de aanvragen op volgorde van binnenkomst en versturen de volmachtbewijs uiterlijk dinsdag 4 juni 2024.

Iemand machtigen met een machtigingsformulier werkt zo

Stap 1

U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen het formulier in. Laat eerst degene die u wilt machtigen het formulier invullen voordat u dat zelf doet. Zo weet u zeker dat u de persoon machtigt die u wilt machtigen.

Stap 2

U levert het formulier in op zijn laatst maandag 3 juni 2024 om 16.00 uur op het gemeentehuis.

Stap 3

De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij voor u kan stemmen. Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het volmachtbewijs niet meer worden ingetrokken.

Stap 4

De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven. De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.
U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet:   

  • Kiesgerechtigd zijn.
  • In dezelfde gemeente als u wonen.
  • Uw stem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Op het stembureau

Neem uw stempas en een identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Een identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. U identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Meer weten over hoe u kunt stemmen?
Bekijk de instructie in het filmpje 'Hoe werkt stemmen?externe-link-icoon'.  

U mag ook uitleg vragen op het stembureau.