Startsein nieuwe groene daken-actie

14 september 2023
Duurzaam

Vrijdag 8 september gaf wethouder Marianne Steijn tijdens een bijeenkomst met inwoners het startsein voor een nieuwe groene daken-actie in Velsen. Inwoners kunnen zich vanaf nu weer aanmelden als zogenoemde dakboswachter.

Op de bijeenkomst werd gevierd dat de subsidie is binnengehaald én dat er informatiebordjes over groene daken in de buurten zijn geplaatst. 

Het was de laatste bijeenkomst met alle dakboswachters die dit jaar meededen met de groene daken-actie. Een dakboswachter is de trekker van een buurtactie voor groene daken. Dit voorjaar hebben 5 groepjes inwoners zich ingezet om zoveel mogelijk daken te vergroenen in hun buurt. Ze hebben 121 inwoners enthousiast gemaakt. Dit betekent in Velserbroek, Santpoort en IJmuiden-Zuid 1656 m2 extra groen. De bijeenkomst was in de Weidbuurt, één van de buurten die meedeed met de actie. 

Subsidie door Hoogheemraadschap van Rijnland

In de zomer werd duidelijk dat ook de subsidieaanvraag bij Hoogheemraadschap van Rijnland was goedgekeurd. ‘Groene daken vangen water op en houden het vast. Dat helpt om wateroverlast te voorkomen maar zorgt in de zomer ook voor verkoeling in de wijk’, aldus Marjon Verkleij, hoogheemraad bij Rijnland. ‘We staan door klimaatverandering voor grote uitdagingen, ‘Dat kunnen we niet alleen dus we steunen graag projecten van inwoners die zelf aan de slag gaan met oplossingen.’  Een van de voorwaarden van de subsidie was dat in de wijk zichtbaar werd dat er klimaatadaptieve maatregelen zijn genomen. Daarom staan er vanaf vorige week in alle vijf de wijken bordjes om aan te geven dat het een groene daken-buurt is. Wethouder Marianne Steijn onthulde dit bordje samen met Hoogheemraad Marjon Verkleij en inwoner Johan Bal. 

Startsein nieuwe actie

Tijdens de bijeenkomst op vrijdag gaf wethouder groen Marianne Steijn het startsein voor de nieuwe groene daken-actie. ‘De groene daken-actie was dit jaar een groot succes. Ik ben erg trots op de inwoners die zich dit jaar hebben ingezet om hun wijk te vergroenen. Groen is goed voor insecten en vogels, maar ook voor onze eigen gezondheid. Hoe meer groen in de buurt, hoe gezonder mensen zijn. Dat betekent dat wij als gemeente moeten zorgen voor voldoende openbaar groen, maar ook inwoners kunnen iets doen door hun tuinen en daken te vergroenen. Ik hoop dat er dit jaar weer veel inwoners mee willen doen met de actie!’ 

Aanmelden

Inwoners kunnen zich vanaf 8 september 2023 aanmelden voor de actie via duurzaam@velsen.nl. Het idee is dat de nieuwe deelnemers campagne gaan voeren in hun wijk om zoveel mogelijk buren mee te krijgen, net als de dakboswachters van dit voorjaar. Zo wordt het steeds goedkoper en maken de inwoners kans op subsidie van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Rooftop Revolution en gemeente Velsen helpen inwoners met communicatiemiddelen.