Ruurd Palstra - Griffier

20 februari 2023
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Deze keer is de beurt aan Ruurd Palstra griffier van de gemeenteraad. Hij vertelt over zijn favoriete plek: Plein 1945 in IJmuiden.

Deze plek staat voor mij symbool voor onze democratie in onze vrije samenleving. Dit plein met het monument voor onze vrijheid en daarachter het gemeentehuis met de raadzaal. Dit is de plek waar de vertegenwoordigers van de inwoners met elkaar de besluiten nemen in het belang van alle Velsenaren. Dit is het kloppende hart van onze lokale democratie. Het is mijn rol als eerste adviseur van de gemeenteraad om deze democratie in de gemeente mee vorm te geven en te zorgen dat de raad goed functioneert.

In de raadzaal maakt de raad een goede belangenafweging bij de belangrijke vraagstukken in de samenleving en neemt daarover een besluit. Daarvoor is het belangrijk dat inwoners en betrokkenen aan de raad kenbaar kunnen maken hoe zij denken over de vraagstukken waar de raad een besluit over moet nemen. Daarom staat de raadzaal symbolisch ook in de samenleving en steekt het uit over het plein.

Ik vind het belangrijk dat in een democratie alle stemmen in de samenleving gehoord kunnen worden.  Dat de verschillende visies op een respectvolle manier  worden gedeeld in een omgeving waar alle belangen zorgvuldig gewogen kunnen worden. Dat is niet altijd eenvoudig. Democratie kost veel tijd en energie, van de raadsleden,  maar ook van de samenleving.  Het is heel wat waard om met elkaar op een constructieve manier in gesprek te blijven over de belangrijke zaken in onze gemeente en daarmee Velsen steeds weer een stuk fijner te maken.