Robert van Koten (Velsen Lokaal): Gebruik tegenpolen als kracht

24 april 2023
Raadscolumn

In eerste instantie ben ik opgeleid voor werk in de grafische sector, maar koos ik uiteindelijk voor het maatschappelijk werk. In Amsterdam studeerde ik af als maatschappelijk werker. Daarna was ik werkzaam in de GGZ, voor de GGD en de VGZ. Nu werk ik als generalist in het wijkteam voor ‘Buurts’ in Haarlem. 

Door mijn werk ben in contact gekomen met de lokale politiek in Haarlem. Vanaf 2010 werd ik actief in de politiek in Velsen. Vanaf 2014 was ik raadslid voor de SP en later voor de fractie van PS. Na de verkiezingen in 2022 vertegenwoordig ik Velsen Lokaal in de gemeenteraad van Velsen.

Velsen Lokaal is een partij die dicht bij de inwoners staat. De partij past niet in een hokje – links of rechts – want verschillende stromingen werken juist samen. Velsen Lokaal staat voor een mooie en gezonde gemeente waar iedereen prettig kan wonen, werken en recreëren. Velsen Lokaal is open, oprecht, benaderbaar en betrouwbaar, dat past mij wel. 

In mijn werk en in de politiek werk ik verbindend. Vaak beschouwen we tegenpolen als zaken die elkaar uitsluiten en waartussen we dan moeten kiezen. 

Deze eenzijdige denkwijze heeft grote beperkingen. In mijn optiek zijn tegenpolen met elkaar verbonden en zorgen ze voor evenwicht, flexibiliteit en vernieuwing.

Met de samenwerking in de raad en in de fractie van Velsen Lokaal kan ik dit verbindende perspectief in de politiek toepassen. Links of rechtsom nemen we uiteindelijk samen betekenisvolle besluiten voor alle inwoners van Velsen.