Robert van Koten - Velsen Lokaal

05 januari 2023
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan Robert van Koten van Velsen Lokaal over zijn favoriete plek.

‘Op de rand van een strandwal bouwde het geslacht Brederode een kasteel wat nu is de ‘Ruïne van Brederode’ is. Deze ruïne en de directe omgeving is mijn favoriete plekje in Velsen. De plek is net een historisch schilderij in het heden. Historisch, ecologisch en sociaal een ware belevenis. 

Ook geniet ik telkens van de Brederode bergwandeling in het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Dit bijzondere landschap wordt aan de voet van de duinen doorsneden door duinrellen die het overtollige water vanuit de duinen afvoeren. 

Deze eeuwenoude waterhuishoudkundige monumenten kunnen we in de toekomst wellicht weer goed gebruiken. Goed waterbeheer wordt immers steeds belangrijker aangezien een teveel aan water even onwenselijk is als een tekort aan water.  Het is aan ons allen om dit kenmerkende erfgoed, de ruïne en het groen binnen onze gemeente te behouden en te beschermen. 

Zo kan onze ruïne en de directe omgeving waterdrager zijn voor nieuwe ontwikkelingen.