Rioolonderhoud (verstopping)

Beschrijving

Een riool kan verstopt raken. Een verstopping kan zowel in het openbare (gemeentelijke) deel zitten als in uw eigen riolering. De grens tussen het gemeentelijke deel van de riolering en die van u ligt meestal ter hoogte van de erfgrens.

Heeft u een verstopt riool? Onderzoek dan eerst waar het probleem zit. 

Aanvragen

Stap 1 Wie is de eigenaar?

Is het niet uw eigen woning, maar woont u bijvoorbeeld in een huurwoning? Neemt u dan contact op met uw verhuurder.

Bent u de eigenaar van de woning? Dan onderzoekt u eerst zelf waar de verstopping zit. Ga naar stap 2.

Stap 2 Waar zit de verstopping?

Zit de verstopping in uw huis bij 1 van de afvoeren? Dan moet u het probleem zelf oplossen. Door de afvoer te reinigen of een loodgieter te bellen. U betaalt zelf de kosten.

Als de verstopping niet binnen bij een afvoer zit, kan het probleem in het gemeentelijke deel (openbare grond) van het riool zitten, of in uw eigen gedeelte.

De grens tussen het gemeentelijke deel van de riolering en die van u als eigenaar, ligt meestal ter hoogte van de erfgrens. Ga naar stap 3.

Stap 3 Zoek het ontstoppingsputje

U heeft een voortuin

Het ontstoppingsputje ligt meestal in uw eigen voortuin, tegen de erfgrens aan en in het verlengde van uw voordeur. Maak ter hoogte van de erfgrens een gat. U kunt ook de leiding laten opsporen (b.v. met een zender).

Heeft u het ontstoppingsputje gevonden? Ga naar stap 4.

U heeft geen voortuin

Heeft u geen voortuin of is de gevel van uw huis de erfgrens? Belt u dan de gemeente.

U mag niet zelf in het openbare gebied / trottoir (laten) graven! Als u denkt dat nodig is, neemt u  altijd contact op met de gemeente via telefoonnummer 0255 567200.

U betaalt niets als de verstopping in het gemeentelijk deel zit. Ook uw eventuele schade wordt door de verzekering getaxeerd en vergoed.

Als de verstopping onder uw woning zit betaalt u de gemeente onderzoekskosten (€ 100,00 tarief voor 2024). U moet zelf de verstopping (laten) verhelpen. Ook eventuele schade door de verstopping betaalt u zelf.

Stap 4 Onderzoek de verstopping

Ontstoppingsput zit vol

U heeft het ontstoppingsputje gevonden en deze zit vol. Belt u dan de gemeente via telefoonnummer 0255 567200. U krijgt de gemaakte kosten vergoed tot een maximum bedrag van € 150,00. ( tarief 2024). De kosten van de schade door de verstopping zijn na vaststelling van het bedrag door de verzekering, voor rekening van de gemeente.

Ontstoppingsput zit niet vol

U heeft het ontstoppingsputje gevonden, maar deze zit niet vol. De verstopping zit dan toch echt onder uw woning of in uw voortuin. Dan moet u het probleem zelf oplossen. Door de afvoer te reinigen of een loodgieter te bellen. U betaalt zelf alle kosten.

Let op: Heeft u niet van te voren gekeken waar de verstopping zit en heeft u de gemeente laten komen? En blijkt de verstopping in uw eigen gedeelte te zitten? Dan moet u aan de gemeente kosten betalen voor het voorrijden en onderzoeken (€ 100,00 tarief voor 2024).

Bijzonderheden

Gaat het om een verstopte put (kolk) in de straat dan kunt u voor de snelste afhandeling een online melding openbare ruimteexterne-link-icoon doen via onze website. 

Een Melding Openbare Ruimte kunt u ook maken via de Slim Melden app. Download de Slim Melden app in de Google PlayStore (voor Androïd)externe-link-icoon of in de Apple App Store (voor iOS)externe-link-icoon.

Contactgegevens

Postadres
Gemeente Velsen
Postbus 465
1970 AL IJmuiden

Bezoekadres
Klant Contact Centrum
Dudokplein 1
1971 EN IJmuiden
Openingstijden
Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur

Telefoon Klant Contact Centrum: 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)
Bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur
E-mailcontactformulier