Rick Paardekoper: 'Hergebruik is de normaalste zaak van de wereld'

10 oktober 2022
Duurzaam verhaal

Wow! Wat zijn er veel mogelijkheden om materialen een tweede leven te geven. Enkele Velsense ondernemers willen die mogelijkheden optimaal benutten en hebben zich daarom verenigd in de Wow-fabriek. Initiatiefnemer Rick Paardekooper: “Als je zelf uitstraalt dat je hergebruik de normaalste zaak van de wereld vindt, gaan anderen het ook vanzelfsprekend vinden.”

Wow staat voor Wonderful Opportunities of Waste, oftewel de wonderbaarlijke mogelijkheden van afval. Een vrolijke naam die de mentaliteit van de deelnemende ondernemers goed weergeeft. Overal zien zij mogelijkheden voor reststromen en daarom hebben zij een circulaire B2B-hub opgericht. Dat is een soort marktplaats voor lokale ondernemers. Maar de Wow-fabriek is meer: het is ook een showroom waar ondernemers kennis kunnen maken met circulaire producten en een broedplaats voor inspirerende nieuwe ideeën. De Wow-fabriek geeft daarmee een grote impuls aan circulariteit in de IJmond.

Circulair ondernemen

Velsenaar Rick is in het dagelijks leven als franchiser van Office Projects BV verantwoordelijk voor de MRA (Metropoolregio Amsterdam), een specialist voor duurzame kantoorhuisvesting.

Die duurzaamheid uit zich bijvoorbeeld in de keuze voor producenten en leveranciers: “Liever hippe stoelen gemaakt van petflessen uit de Amsterdamse grachten dan import uit China.”

Het begin van de coronatijd zorgde voor een omwenteling in zijn werk. Thuiswerken raakte razendsnel ingeburgerd. “Bedrijven vroegen ons om tijdelijk huurmeubilair voor de thuiswerkplek. Al snel zagen we ook andere kansen om bedrijven te helpen bij hergebruik van meubilair.”

Toevallig was Rick juist in die tijd bezig met een scan van Office Projects BV op het verkennen van circulaire kansen. Dit werd professioneel begeleid en was op uitnodiging van de Ondernemersvereniging IJmond. Hij kon direct een businesscase ontwikkelen rond het hergebruik van overtollig kantoormeubilair. De kiem voor de Wow-fabriek was gelegd.

Creatief hergebruik

Circulariteit is een gesloten kringloop: in een volledig circulaire economie bestaat geen afval meer, omdat alle grondstoffen steeds opnieuw worden benut. Rick ontdekte hoeveel mogelijkheden daarbinnen bestaan: “Ik moest wennen aan het idee dat hergebruik meer is dan iets opknappen en weer dezelfde functie geven. Als een oud bureau niet meer nodig is, kun je van het bureaublad een hartstikke mooi whiteboard maken, of lambrisering, of kunst. Van het onderstel kun je een fietsenrek maken, een lamp of een schilderijlijst. Als je op die manier leert kijken, zie je steeds meer kansen. Dan kun je dus heel lokaal grondstoffen omvormen tot iets wat je op die plek nodig hebt.”

Rick zocht een lokaal bedrijf om bureaubladen een nieuw leven te geven en vond op loopafstand het drukwerkbedrijf ReproGilde – lokaler kan bijna niet. De medewerkers zijn net zo enthousiast over duurzaamheid als hij. ReproGilde en Projectenplaza zijn de gezamenlijke grondleggers van de Wow-fabriek.

Het enthousiasme viel op en al snel werd Rick benaderd om deel te nemen aan de circulaire werkgroep Greenbiz IJmond. Vanuit die groep zijn er inmiddels acht bedrijven uit de IJmond bij de Wow-fabriek aangesloten.

Bewustzijn vergroten

Een groot deel van Ricks werk bestaat uit meedenken met de klant over slimme huisvesting. Hij daagt ze uit door te vragen hoe hoog de circulaire projectambitie is. “Hoeveel procent van je bestaande inventaris wil je hergebruiken? Is dat dertig procent, vijftig procent of zelfs honderd procent?

Misschien is het wel mijn rol om dat bewustzijn te vergroten bij facilitymanagement Nederland.”

Hij heeft daarbij het tij mee, want jonge talenten op de arbeidsmarkt kiezen graag voor een werkgever met een duurzaam imago waar zij zich goed bij voelen. Een bedrijf met een duurzame inrichting heeft daarbij een streepje voor, volgens Rick. “De nieuwe generatie medewerkers wordt daar echt blij van, die vinden het gaaf om voor een betekenisvolle groene organisatie te werken.”

Iemand betaalt de prijs

Bij de aanschaf van producten alleen letten op een scherpe prijs, kán wat Rick betreft gewoon niet meer. “Weinig geld uitgeven is eigenlijk heel duur. Alleen is er dan iemand anders die de prijs betaalt. Dat geldt niet alleen voor kantoormeubilair. Als jij een T-shirt van twee euro koopt bij een webshop, dan betaalt de rest van de wereld mee aan jouw T-shirt. Die rekening wordt echt wel betaald. En uiteindelijk worden we daar allemaal slechter van. Tegenwoordig kijk je daarom naar de waarde van een product in plaats van naar de kosten!”

Meer weten of ideeën uitwisselen

Ben je ondernemer in Velsen en wil je meer weten over de Wow-fabriek? Dan kun je altijd contact opnemen met Rick via rick@wowfabriek.nl of 06 – 51 44 88 44. Let wel: de Wow-fabriek is B2B, dus een circulaire hub voor bedrijven en organisaties.

Samen op jacht naar circulaire schatten

Overbodige spullen bestaan niet! De Wow-fabriek en gemeente Velsen dagen scholieren uit voor een Urban Mining Project. Elke deelnemende klas gaat in de omgeving op jacht naar straatafval, restmateriaal van bedrijven en afdankertjes van buurtbewoners. Ben jij benieuwd wat ze daarvan gaan maken? Volg de Urban Mining Challenge op de social media van de gemeente. Tijdens de Nationale Klimaatweek van 31 oktober t/m 6 november worden alle ideeën gepresenteerd.

 

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.