Raadslid Süleyman Çelik vertelt over drijfveren en musea

12 juni 2024
Gemeenteraad

Raadsleden besteden veel tijd aan het raadswerk. De meeste raadsleden hebben ook nog een baan. Ontspanning is dan belangrijk. In deze serie kunt u kennismaken met de raadsleden. Ze vertellen waarom ze in de gemeenteraad zitten en welke hobby ze hebben. Dit keer vertelt raadslid Süleyman Çelik van Velsen Lokaal (scelik@velsen.nl).

Mijn naam is Süleyman Çelik en woon inmiddels 47 jaar in IJmuiden. Sinds 2014 zit ik voor Velsen Lokaal in de raad. Mijn expertise ligt op het gebied van milieu en veiligheid. In het dagelijkse leven werk ik als chemisch analist op een laboratorium. Analytische eigenschap komt mij goed van pas in de politiek, omdat de problemen steeds complexer worden. Mijn hobby’s zijn fotograferen, wandelen, geschiedenis boeken lezen en musea bezoeken.

Geschiedenis

Ik heb recent het boek "De woede van Abraham” van Conny Braam gelezen. Hierin is te lezen dat niet iedereen even blij is dat destijds een kanaal werd gegraven. Het gaat altijd om verschillende belangen en dat is in de politiek ook zo. Hoe maak je de beste afweging op basis van verschillende belangen?
Dingen die in de geschiedenis hebben plaatsgevonden, zijn bepalend voor een land. De Nederlandse ambassadeur Cornelis Haga heeft tulpen uit Turkije naar Nederland gehaald. Daarmee verdient Nederland nu veel geld.

Musea

Door de jaren heb ik veel musea in en buiten Nederland bezocht. Mijn favoriete museum blijft het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Tijdens het bezoek krijg je echt inzicht in de geschiedenis van het Noordzeekanaal, de bouw van de sluizen en de pieren en het ontstaan daarna van IJmuiden en alle maritieme activiteiten. Daarnaast vind ik het Zuiderzeemuseum heel interessant. Je krijgt een goed beeld van het leven uit de verschillende dorpen en steden rond de voormalige Zuiderzee. Het draait allemaal om mensen en dat is in de politiek ook zo.