Overlastgevende jeugd in en om Velsen

Sinds begin 2023 zien we een nieuwe vorm van problematisch gedrag van jongeren die overlast geeft. Groepen jongeren die door de hele regio heen verplaatsen en crimineel gedrag vertonen. Zoals afpersen, bedreigen en mishandelen van andere kinderen. Is uw kind of iemand die u kent slachtoffer van groepen jongeren die zich crimineel gedragen? Praat er over met een professional.

Deze jongeren komen voornamelijk uit de gemeenten Velsen, Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede.  Zij zoeken elkaar op via sociale media.  Er is geen sprake van een vaste georganiseerde groep. Het gaat om jeugd die in wisselende samenstellingen samenkomt en zich snel verplaatst door de regio. 

Vertekend beeld van jongeren op fatbikes

In de media is sinds september 2023 veel aandacht besteed aan de problematiek. Vaak gekoppeld aan ‘fatbikes’. Het is waar dat veel van de jongeren zich op fatbikes verplaatsen. Maar niet alle. In de regio zijn uiteraard veel meer jongeren met een fatbike die niets met overlast en criminaliteit te maken hebben.

Praat erover

Het is voor slachtoffers van de overlastgevers niet makkelijk om erover te praten. Dat is beangstigend, voelt gevaarlijk. Toch is dat de enige manier om uit de nare situatie te komen.

Kinderen en jongeren, praat met je ouders! En ouders, praat met uw kind! Neem contact op met professionals die kunnen helpen. Hier onder een overzicht van medewerkers die voor u/jullie klaar staan:

Aanpak van het probleem

Dat er overlastgevende jeugd is, is niet uniek. Vanuit de gemeente werken we met partners altijd zo goed mogelijk samen om problemen die hierdoor ontstaan op te lossen. Ook nu doen we dat.  In dit geval werken we intensief samen in de regio omdat we zien dat de jeugd en het probleem zich veel meer door de regio beweegt.

Gemeente Velsen, onze samenwerkingspartners en buurgemeenten nemen het probleem zeer serieus en werken er gezamenlijk hard aan. Dit doen we door te investeren in contacten met de jongeren die het betreft en raakt. En door daders op te sporen en dan stevig op te treden. Voor dit laatste werken wij ook nauw samen met het Openbaar Ministerie.