Onika Pinkus (PvdA Velsen): Zorgen voor gelijke kansen voor iedereen

24 januari 2023
Raadscolumn

Drie jaar geleden kochten mijn man en ik een huis in Santpoort-Zuid. Een eigen huis kopen, dat voorrecht heeft niet iedereen. Dat weet ik maar al te goed door mijn joodse oma. Zij kon niet zelf kiezen waar ze wilde wonen, maar moest vluchten. Door haar verhalen kreeg ik van jongs af aan mee dat het niet vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven, naar school te gaan en jezelf te ontwikkelen.

De ontberingen die mijn grootouders moesten ondergaan, kennen wij gelukkig al tientallen jaren niet meer. Maar nog altijd bepaalt waar je wieg staat te vaak wat je kansen zijn in het leven. Dat merkte ik ook toen ik al fietsend Velsen beter leerde kennen. Ik zag grote verschillen in kwaliteit van woningen en kwaliteit van hoe de buurt eruit ziet. Dit raakte mijn PvdA-hart. Zorgen voor gelijke kansen is de belangrijkste drijfveer om mij al 25 jaar voor de PvdA in te zetten. Ik ben trots dat ik sinds maart voor de PvdA in de gemeenteraad van Velsen mag zitten. Als raadslid hoop ik bij te dragen aan een sociaal Velsen waar het voor iedereen prettig wonen is en waar iedereen zijn talenten kan benutten.

In mijn eerste maanden als raadslid heb ik gepleit voor meer betaalbare woningen voor leraren, agenten en loodgieters. Daarvoor zullen de komende jaren meer (flex)woningen gebouwd moeten worden in Velsen. Waar, dat is niet altijd makkelijk voor iedereen. Er zijn altijd mensen die liever geen flatgebouw voor hun neus hebben. Maar de woningnood is hoog. Ik wil ook rekening houden met de belangen van toekomstige bewoners. Mensen die noodgedwongen nog bij hun ouders wonen of zelfs op straat staan. Soms zal dat met verhitte discussies gepaard gaan. Als raadslid ga ik geen zoete broodjes bakken. Wel beloof ik het gesprek aan te gaan met u, met collega-raadsleden en de wethouder.

Ik wil graag van u weten waarover Velsenaren zich zorgen maken, u kunt mij altijd benaderen. Ook wil ik de gemeente tot in de haarvaten leren kennen door me als vrijwilliger in te zetten. Onlangs nog bij de inzamelingsacties bij supermarkten van Voedselbank Velsen. Dus ik hoor graag van u of uw organisatie nog een paar handen kan gebruiken.