MaartenJan Hoekstra (GroenLinks): Wat niet gehoord wordt een stem geven

31 januari 2023
Raadscolumn

Eigenlijk had ik een ander stukje geschreven. Over mijn jeugd in Velsen, dat ik er al weer zeven jaar met veel plezier woon, en mijn inzet als raadslid voor een gezondere, groenere en eerlijkere gemeente. Het had ook een half jaar geleden of over een half jaar kunnen verschijnen. Maar afgelopen week inspireerde mij, en daarover vertel ik u liever.

Vorige week sprak de gemeenteraad over de Silja Europa. Dit noodopvangschip zou tot 1 maart blijven liggen, want dan zou voor alle duizend vluchtelingen duidelijk zijn waar ze naartoe konden. Maar omdat die belofte onhoudbaar bleek voor staatssecretaris Van den Burg, vroeg hij tegen de afspraak in of het schip zes maanden langer kon blijven. Dat bracht ons raadsleden in een moeilijke positie: was afspraak simpelweg afspraak, of was de situatie veranderd?

Persoonlijk vond ik het laatste. En wisten we wel écht wat onze inwoners vonden? Er waren geen problemen geweest. Natuurlijk waren er tegenstanders te horen, maar hadden de positieve inwoners of de vluchtelingen aan boord ook een stem? Daarom stelden we als GroenLinks voor om met Velsen-Noord in gesprek te gaan, zodat de inwoners de voorwaarden kunnen bepalen waaronder de Silja Europa misschien langer kan blijven.

Want reken maar dat Van den Burg bereid is om met geld over de brug te komen en dat kan in Velsen-Noord goed gebruikt worden. Er werd stevig gediscussieerd in de raad, maar dat ons voorstel werd aangenomen, vond ik hoopvol. Mij lijkt in gesprek gaan met inwoners over de veranderde situatie voor de vluchtelingen ook het eerlijkst.

Verder vond ik het positief voor een betere luchtkwaliteit in de IJmond dat Frisse Wind bekendmaakte dat ze naast de rechtszaak tegen Tata Steel nu ook een massaschadeclaim voorbereiden. Individueel maken inwoners die gezondheidsschade oplopen door het bedrijf geen kans, maar gezamenlijk wordt hun stem wél gehoord.

Tot slot werd ik geraakt door hoe onze zwijgzame planeet zaterdag een groene stem kreeg: in Den Haag demonstreerden duizenden mensen tegen de 17,5 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan fossiele subsidies (48 miljoen euro per dag!).

Deze gebeurtenissen inspireren mij om me extra in te zetten voor een eerlijke, gezonde en groene samenleving, en een stem te geven aan wie of wat niet altijd gehoord wordt. Heeft u een zorg of tip die u met me wilt delen? U kunt me bereiken via m.j.hoekstra@groenlinksvelsen.nl.