MaartenJan Hoekstra - GroenLinks Velsen

22 juli 2022
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan MaartenJan Hoekstra van GroenLinks Velsen van over wat zijn favoriete plek is in de gemeente.

'Mijn favoriete plek beslaat ongeveer 1/5 van Velsen: Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In mijn vrije tijd loop ik het liefst door de duinen naar het strand. Bij de ingang Midden-Herenduin valt mijn liefde voor de natuur mooi samen met mijn interesse als bouwkundige voor historische landkaarten. Want behalve de 17e- en 18e-eeuwse buitenplaatsen zoals Beeckestijn en Velserbeek waar ik graag kom, zijn er ook landgoederen die helemaal of gedeeltelijk verdwenen zijn. Fascinerend vind ik dat.

Hier loop ik in de noordelijke punt van Duin en Berg, dat halverwege de 19e eeuw werd samengevoegd met De Kruidberg tot Duin en Kruidberg. In de 18e eeuw kende dit deel een strakke tuinaanleg, met hoog op het duin een aangeplant dennenbos en beneden een schelpvormige vijver. Als je goed kijkt zie je daar nog de restanten van, en kun je je voorstellen hoe men hier 300 jaar geleden in de binnenduinrand flaneerde. En kun je zien hoe de natuur die cultuur heeft overgenomen.'