Leo Kwant - LGV

17 oktober 2022
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan Leo Kwant van LGV over wat hij heeft met het havengebied.

Mijn favoriete plek in Velsen is het havengebied. Mijn eerste kennismaking met het havengebied dateert vanaf 1970. De vader van mijn echtgenote had een bedrijf aan de Middenhavenstraat. Mijn vrouw was in het bedrijf werkzaam en ik was regelmatig daar te vinden.

In de weekends hebben wij diverse malen een rondje kant gedaan. Langs de vissersboten, de vishal, de vuurtoren en de vele bedrijven die daar gevestigd zijn.

De visserij is niet meer alleen de hoofdmoot in het gebied, want er zijn tal van andere bedrijven gekomen die zich in het havengebied gevestigd hebben. Offshore wind heeft zich hier gevestigd en heeft veel werkzaamheden op de Noordzee, maar ook machinefabrieken en andere aan de Zeehaven gerelateerde bedrijven. Het voormalige Staatsvissershavenbedrijf is jaren geleden geprivatiseerd en als Zeehaven IJmuiden verder gegaan.

In de loop der jaren is er veel ten goede veranderd in het havengebied. De wegen zijn opgeknapt, maar ook diverse panden. Er is een beter toezicht gerealiseerd, waardoor de controle in het gebied verbeterd is.

Ik ben regelmatig in het gebied te vinden, omdat ik er mijn hoofd leeg kan maken en nog steeds een rondje kant doe. Daarnaast ben ik van mening dat het havengebied de motor van de Economie van Velsen is.

Al die factoren maken voor mij dat het havengebied mijn favoriete plek in Velsen is.’

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.