Jesslin Padmos (Velsen Lokaal): Jongeren zijn niet alleen jong

21 februari 2023
Raadscolumn

Afgelopen jaar is voor mij een jaar geweest dat centraal stond voor ‘alles voor het eerst’. Ik was 17 toen Corona begon en kon afgelopen jaar eindelijk voor het eerst naar een festival, legaal een biertje drinken op het terras, naar mijn studie gaan, maar ook voor het eerst stemmen!

Op mezelf. Dat was ook voor het eerst. Ik vond het soms onwerkelijk dat ik dat kon zeggen en ik merkte, tegen mijn verwachting in, dat jongeren om mij heen dat ook bijzonder vonden. Maar ook weet ik dat ze zonder mijn deelname hier anders niet over zouden praten. De gemeenteraad voelt snel als een ver van mijn bed show. Dit is omdat politiek een wereld is van oudere mensen die vaak met veel overtuiging over iets praten, waar je zelf dan pas net over hoort. Dit gevoel heb ik zelf trouwens op dit moment ook bij de Provinciale Staten verkiezingen.

Waar ik naar toe wil is het volgende. Ik vind het fijn dat er in de gemeente wordt gekeken naar het welzijn van jongeren (wat altijd beter kan), maar soms zijn we meer dan ‘jongeren’. Het geven van een mening als jongere is soms lastig, zeker met de angst voor kritiek. Dit zit geworteld in het ouderwetse idee dat jongeren moeten ‘leren’ en ouderen moeten ‘lesgeven’, waar ik het al lange tijd niet mee eens ben.

Mijn oproep is daarom voor mijn leeftijdsgroep; laat jezelf niet wijsmaken dat je mening minder belangrijk is omdat je jong bent. Die onzekerheid heeft mij ook weleens gepakt. Het is juist goed om onze ervaring, mening of visie te geven: dat creëert een weloverwogen besluit. Dat is in ieder geval wat ik afgelopen jaar in de raad heb mogen doen. Het is goed om te spreken met mensen die meer ervaring hebben dan jij, maar die hebben ook niet alle wijsheid in pacht. Een jonge, frisse blik is meer van waard dan dat je denkt. En uiteindelijk zal je dat toch ‘voor het eerst’ moeten doen.

En heb je wat te zeggen of loop je ergens tegenaan, maar moet ik dat voor je doen of kan ik je helpen? Een mailtje kan altijd naar Jpadmos@velsen.nl.