Iskandar Sitompul - GroenLinks Velsen

09 augustus 2022
Portretten Raad

In onze serie #raadvanvelsen vertellen de raadsleden wat hun favoriete plek in de gemeente Velsen is en waarom. Dit keer is de beurt aan Iskandar Sitompul van GroenLinks Velsen van over wat hij heeft met Beeckestijn.

'Mijn favoriete plek in Velsen is Buitenplaats Beeckestijn dat in de 18e eeuw aan de duinrand in Kennemerland is gesticht. Op dit schitterende landgoed staat één van de pareltjes van Vereniging Hendrick de Keyser, namelijk het museumhuis Beeckestijn. Rond dit huis liggen de schitterende geometrisch aangelegde 18e eeuwse landschapstuinen met een schitterende vijver. Deze vijver is voor mij één van de pareltjes in Velsen. 
Sinds ik in 1994 vanuit Amsterdam in Driehuis ben komen wonen kende ik eigenlijk alleen de Kennemerduinen, het brede strand van IJmuiden en crematorium Westerveld. Heel snel leerde ik de rijke historie van IJmuiden kennen, de enorme sluizen, de visafslag waar je de lekkerste vis uit de hele omgeving kunt kopen, de verschillende dorpskernen met elk hun rijke geschiedenis. 
Ik ben trots op de rijke geschiedenis van Velsen, die met de bouw van twee Romeinse forten de noordgrens van het Romeinse rijk vormde rond het jaar 14 na Christus tot opening van het Noordzeekanaal in 1876 en daarmee de geboorte van IJmuiden.
Maar vooral ben ik trots op het schitterende park Beeckestijn met de bijna 300 jarige vijver, waar ik nog steeds bijna elke week kom om te genieten van de klassieke schoonheid.'