Ilse van Turnhout (GroenLinks): De gemeenteraad is van en voor alle Velsenaren

07 maart 2023
Raadscolumn

Toen ik mij, nu ongeveer zeven jaar geleden, aansloot bij GroenLinks Velsen, had ik nooit bedacht dat ik nu voor de tweede periode raadslid in de gemeenteraad zou zijn. Mijn leven heeft altijd in het teken gestaan van zorg.

Ik had veel zorgtaken thuis en die waren moeilijk te combineren met werk. Ik was moeder van twee, toen puberende jongens met een aan autisme verwante contactstoornis. Ik had de mantelzorg voor mijn ouders die ook beiden veel ondersteuning nodig hadden. Op de momenten dat ik even geen zorgtaken had, werkte ik, met veel liefde en plezier, via het uitzendbureau in de thuiszorg en in verzorgingshuizen. Er kwam echter een moment dat ik mijn zorgtaken niet meer met werk kon combineren. Ik kwam in de bijstand terecht.

De vraag of ik me wilde kandideren voor een raadszetel vond ik best heel moeilijk. In mijn gedachten waren raadsleden hoogopgeleide mensen met ervaring in de politiek. Maar ik ben ervaringsdeskundige op vele vlakken, daarom heb ik toch dat ja gezegd.

Ik vind het heel belangrijk dat de politiek een afspiegeling is van onze inwoners.  Ik ben daarom heel blij dat ik ja heb gezegd en dankbaar dat ik van veel mensen het vertrouwen heb gekregen en mijn bijdrage kan leveren in onze raad.

Doordat de zorgtaken voor mijn jongens, naarmate ze ouder werden, afnamen en mijn ouders beiden overleden zijn, kon ik me richten op het raadwerk. Naast de vergaderingen en werkbezoeken houd ik me graag bezig met de jongeren in onze gemeente. In de raadzaal zijn regelmatig schoolklassen op bezoek die wij als raadsleden begeleiden.

Ik neem mijn ervaring mee in thema’s als jeugdzorg, ouderenzorg en armoedebestrijding. Ik vind het van groot belang dat we niet alleen over mensen praten, maar ook vooral met de mensen. Wat heb je nodig? Waar ben je echt mee geholpen? En wat kan de gemeente daarin voor je doen?

Ik wil graag een oproep doen aan onze inwoners, jong en oud. Waar loop je tegenaan, wat kan er anders? En… ik wil je vragen, kom en ga je bemoeien met de politiek. De gemeenteraad is van en voor alle Velsenaren.