Identiteitskaart kwijt of gestolen

Let op!

Vanaf 2024 verwachten wij een piek in het aantal aanvragen in reisdocumenten. Stel uw aanvraag daarom niet te lang uit en plan op tijd een afspraak in.

Beschrijving

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u deze kwijt? Leg dan een verklaring van vermissing af bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan, voor de aanvraag van een nieuw reisdocument en voor uw verzekering. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Geef vermissing reisdocument doorexterne-link-icoon

Document ongeldig

Hebt u een paspoort of identiteitskaart als vermist of gestolen opgegeven? Dan is het paspoort of de identiteitskaart niet meer geldig. Een nieuw legitimatiebewijs vraagt u aan via paspoort / identiteitskaart.

Paspoort of identiteitskaart kwijt in het buitenland

Bent u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. U krijgt dan een bewijs van aangifte (proces verbaal).

Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Aanvragen

Het melden van een vermist reisdocument kan op 2 manieren:

  1. Onlineexterne-link-icoon: hiervoor hebt u DigiD nodig.
  2. Via een afspraak met Burgerzaken.

Neem mee of hou bij de hand

  • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Een kopie van uw vermiste reisdocument als u die hebt.
  • Bewijs van aangifte in het buitenland (bij de plaatselijke politie). Dit heet een proces verbaal.
  • Een pasfoto van maximaal 6 maanden oud, die voldoet aan de eisen voor pasfoto’sexterne-link-icoon.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bijzonderheden

Op Rijksoverheidexterne-link-icoon leest u meer informatie over het paspoort.

Spoedaanvraag

U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. In de meeste gevallen kunt u het nieuwe document dan de volgende werkdag ophalen. Een aanvraag via een spoedprocedure doet u vóór 14.00 uur. Bel dan met Burgerzaken via telefoonnummer 14 0255 (zonder kengetal) of 0255 567200. Aan een spoedaanvraag zijn meerkosten verbonden (in het tabblad Kosten vindt u de kosten van een spoedaanvraag). Het reisdocument kunt u de volgende werkdag afhalen na 10.00 uur.

Noodpaspoort

Als u via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldige identiteitskaart of paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden bij de Marechaussee een noodpaspoort krijgen. Klik voor de uitgebreide beschrijving op Noodpaspoortexterne-link-icoon.

Contactgegevens

Gemeente Velsen / Burgerzaken

Bezoekadres
:
Gemeentehuis Velsen
Dudokplein 1
IJmuiden

Klant Contact Centrum
Burgerzaken werkt op afspraak van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

Postadres
Postbus 465,
1970 AL IJmuiden
Telefoon 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal)

Website www.velsen.nlexterne-link-icoon
E-mailinfo@velsen.nlt.a.v. Burgerzaken